Nedavno objavljeno

Pokrenuta nova Covid-19 Business platforma: Pravilo VTP za hotele, kompanije sa većim brojem uposlenika i sportska takmičenja

Kompanija E medIT je pokrenula još jednu novu platformu, Covid-19 Business platformu, namijenjenu hotelima, firmama sa većim brojem uposlenih, sportskim takmičenjima i svim ostalim događajima koji okupljaju veći broj građana. Početkom decembra prošle godine je Vlada FBiH donijela zaključak kojim je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP (vakcinisan/testiran/prebolio) pravilo. Od tada pa do danas smo svjedoci neuvođenja VTP-a, neprijavljivanja pozitivnih osoba i nepoštovanja izolacije. Veliki broj nevakcinisanih i netestiranih osoba, a pozitivnih, asimptomatski se slobodno kreću i povećavaju širenje pandemije.

Prvi hotel koji je samostalno implementirao pravilo VTP je Garden City Konjic, koji je imao nekoliko stotina gostiju na novogodišnjoj proslavi. Za razliku od drugih hotela i restorana, svi gosti su na ulazu morali pokazati VTP. Oni koji nisu imali važeći dokument su upućeni na samotestiranje. Rezultat je bio 2 pozitivne osobe čime je spriječeno širenje zaraze na ostale. Zahvaljujući ovome danas nemamo novi klaster iz Konjica.

Da ovo pravilo ne ostane samo dobra volja, već obaveza svim poslodavcima i organizatorima koji u svojim objektima imaju okupljanja od 50+ osoba kako bismo bili na tragu suzbijanja pandemije i prekinuli lanac infekcije u ranoj fazi, pobrinulo se i Ministarstvo zdravstva KS koje je uvelo nove mjere primjene VTP pravila (vakcinisan/testiran/prebolio), uz prilaganje važećih potvrda, u svim tržnim centrima, skijalištima, kinima, ugostiteljskim objektima, kao i svim drugim zatvorenim prostorima kao mjestima masovnog okupljanja, te hotelima, hostelima i svim ostalim smještajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo. Ukoliko posjetitelj/gost ne posjeduje jednu od VTP potvrda, objekti mogu obezbijediti brzo antigen testiranje, navedeno je u zaključku.

Funkcionisanje sistema je omogućeno zahvaljujući kompaniji E medIT, koja stoji iza svih Covid rješenja u zemlji. Dodatne informacije možete dobiti na info@medit.ba

Latest Posts

Raport

spot_img