I u Švedskoj protesti za spašavanje BiH

Kako kažu organizatori, zabrinuti su za nemire koji se trenutno dešavaju u državi, a koji ih podsjećaju na dešavanja s početka 90-ih godina zbog kojih su morali napustiti državu

Nedavno objavljeno

Potaknuti aktuelnom vrlo zabrinjavajućom situacijom u Bosni i Hercegovini, bh. građani širom svijeta organizuju masovne proteste. Oni se održavaju u 14. zemalja, a u 11 švedskih gradova su održani protestni skupovi.

Kako kažu organizatori, zabrinuti su za nemire koji se trenutno dešavaju u državi, a koji ih podsjećaju na dešavanja s početka 90-ih godina zbog kojih su morali napustiti državu. “Događaji kojima smo svjedoci posljednjih šest mjeseci previše podsjećaju na predratni period, a bar mi preživjeli imamo dužnost i pravo da se javno oglasimo i jasno kažemo: “Nećemo rat i podjele, kako podjelu naše zemlje, Bosne i Hercegovine, tako i među ljudima. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države. Dignimo glas protiv zla, jer svaka šutnja znak je odobravanja”, naveli su organizatori.

Inače, protesti za BiH prethodnih dana održavali su se u Briselu, Manchesteru, Londonu, Parizu, Podgorici. Podsjećamo, protesti bh. građana u svijetu počeli su još u subotu, u St. Luisu, potom su uslijedili oni u Ženevi i Parizu, a skupovi će, prema riječima organizatora, biti održani u najmanje 35 gradova svijeta. U svakom gradu organizatori će pročitati identične poruke upućene svjetskim i bh. liderima. Tako je bilo i u Švedskoj. Dio atmosfere pogledajte u video snimkama u nastavku.

Pročitaj još
Related

TEST: Kakvo tijelo imate?

  1. Tokom djetinjstva vaša težina bila je: A. normalna B. samo...

FONDACIJA L’ORÉAL I UNESCO NAGRADILI 45 ISTAKNUTIH ŽENA U NAUCI

JEDINSTVENO GLOBALNO OKUPLJANJE NAUČNICA Održanoj u četvrtak, 23. juna u...

Kako do zakona o istospolnim zajednicama a protiv govora mržnje i diskriminacije?

Napisala Mersiha Drinjaković Glavni grad BiH danas je domaćin trećoj...

Kako smo proslavili Gracijin rođendan u Tuzli

Jeste, rođendan Gracije je bio u aprilu, ali su...