Nedavno objavljeno

PRIRODA I DRUŠTVO: Mladi za zaštitu okoliša

U okviru projekta „Priroda i društvo“ koji implementira Mreža progresivnih inicijativa sa partnerima, radimo i razgovaramo i sa mladim političkim aktivistima i aktivistkinjama iz različitih stranaka, kako bi čuli njihovu viziju angažmana na području zaštite okoliša. Ibrahim Indžić, naš prvi sagovornik, mladi je političar i član Izvršnog odbora Asocijacije mladih SDA Travnik.

„Okoliš ili okolina su sami po sebi relativno složena društvena oblast, koji iziskuju posebnu pažnju i još pažljiviji pristup, a sve u cilju kreiranja što ljepše životne sredine za sve nas.“ – započinje svoju percepciju ove teme Indžić.

„Iskreno govoreći, Bosna i Hercegovina, kao i u ostalim segmentima tako i u segmentu očuvanja okoliša se susreće sa problemima nedovoljno razvijenih kapaciteta, kao i mnogim socio-ekonomskim i institucionalnim problemima. Činjenica koja ohrabruje jeste da se sve više i više posvećuje pažnja ovome pitanju i problemi se rješavaju institucionalno, ali slobodno možemo reći da je taj tempo dosta usporen iz  navedenih razloga. Smatram da proces pridruživanja BiH Evropskoj Uniji dosta doprinosi pozicioniranju ove tematike unutar institucija BiH tako što na jedan način stvara izvjesni ”pritisak” u procesu osjvještavanja spomenutih institucija po pitanju ekologije, stoga u konačnici možemo očekivati sve veći napredak i čistije i zdravije okruženje za sve.“ – navodi mladi političar.

Kada je u pitanju odnos građana prema zaštiti okoliša, smatra kako su jasni pokazatelji da je svijest građana na izuzetno niskom nivou.

„Potrebno je određeno zakonsko rješenje, pa ako želite i zakonske sankcije za građane koji narušavaju i zagađuju okoliš, kako bi bar na taj način građani malo više obratili pažnju na ovu jako bitnu komponentu. S druge strane postoje i građani koji su ekološki osviješteni, ukazuju drugima na značaj očuvanja okoliša, ispravnog odlaganja otpada, i na koncu svojim primjerom ukazuju ostalima kako trebaju da vode brigu o svom okruženju.“

O tome kako njegova generacija u politici može doprinijeti riješavanju problema i izazova u oblastu zaštite okoliša, Ibrahim Indžić govori:

„Mladi političari ispred svojih političkih organizacija treba prvo da budu aktivni i prepoznatljivi kao aktivisti u svojim lokalnim zajednicama. Treba da aktivno uzimaju učešće u svim programima, projektima, edukacijama i aktivnostima vezanim za temu ekologije i očuvanja okoliša, a potom da sva stečena znanja i vještine dalje prenose svojim mladim kolegama u svojim političkim organizacijama. Jedan od načina stavljanja ove teme na dnevni red svojih stranaka jeste i podnošenje inicijative višim organima stranke da u svoje programe i strateške dokumente konkretnije zastupe temu ekologije, a upravo to je ono na što Mreža progresivnih inicijativa kao nevladina organizacija podstiče učesnike ekoloških radionica u svojoj organizaciji. Želio bih navesti i svijetli primjer svoje lokalne zajednice, općine Travnik, kada je na inicijativu općinskog načelnika gospodina Kenana Dautovića u mjesecu septembru ove godine održana ”Sedmica čistoće” kojoj se odazvalo više stotina volontera u svim mjesnim zajednicama Općine i zajedničkim snagama za sedam dana je očišćen veliki dio površine koju obuhvata općina Travnik, te na taj način je stvoreno ekološki prihvatljivije okruženje za sve stanovnike Općine.“

Da svaka politička stranka treba imati educiran kadar u smjeru kreiranja zelenih politika, nužnost je današnjice, smatra ovaj mladi politički aktivista. Navodi i da je tema zaštite okoliša upravo ona koja bi morala okupiti različite političke stranke u istoj borbi.

Naročito obzirom da je čist okoliš i okruženje zajednički interes za sve, bez obzira kojoj nacionalnoj, etničkoj, religijskoj ili političkoj skupini neko pripadao. U centru ove teme je čovjek! Smatram da su ”zelene politike” sadašnjost i budućnost određenih političkih kretanja u sklopu savremenih političkih stranaka. Teško je opredijeliti se za samo jedan prioritet iz oblasti ekologije kojem treba da se promptno posvetimo. Umjesto toga rekao bih da su neki od prioriteta rješavanje problema divljih deponija koje su nastale isključivo ljudskim faktorom. Divlje deponije je potrebno prvo detektovati pa onda sanirati na efikasan način, te zakonskim regulativama ponuditi sankcije za nesavjesne građane koji doprinose nastajanju novih i širenju već postojećih divljih deponija. Zagađenje zraka od strane velikih termoelektrana, poput one u Tuzli, su također jedan od gorućih problema koje treba u što skorije vrijeme rješavati tako što će se građanima ponuditi ”zelena alternativa ”dosadašnjem načinu zagrijavanja objekata. Nadalje, veliki problem je i gradnja mini hidrocentrala koje narušavaju ekosistem, stvaraju problem sa pitkom vodom stanovnicima u čijim mjestima su planirane, te bih također ovom prilikom spomenuo primjer svoje lokalne zajednice gdje se na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Travnik donijela odluka o stopiranju daljnje izgradnje mini hidrocentrala na području općine Travnik, a koncesije kod kojih je to bilo moguće su poništene.“ – govori Ibrahim Indžić, mladi politički aktivista i učesnik projekta Priroda i društvo.

Projekat Priroda i društvo realizira se uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska

Latest Posts

Raport

spot_img