Zimska slastica

Nedavno objavljeno

U hladnim danima jako ćete obradovati ukućane spremite li im buhtle. Umutite 2 jajeta sa 2 kašike šećera, 100 g putera i koricom od 1 limuna. Pomiješajte 550 g oštrog brašna, 50 ml toplog mlijeka, 2 kašike ulja, 20 g kvasca i malo soli i šećera. Ostavite da se diže na toplom mjestu, a zatim premijesite i pomoću valjka tanko razvaljajte, pa izrežite nožem na kvadrate na koje stavite žličicu pekmeza od šljiva. Prikupite rubove na sredinu kako biste dobili kuglicu. Stavljajte ih jednu do druge u tepsiju koju ste prethodno premazali puterom. Ostavite tijesto da se diže oko 45 minuta. Buhtle peći 5 minuta na 250 °C, a zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još 15 minuta.

Pročitaj još
Related

Trešnje i bademi

Potrebno (za 6 osoba) ½ kg trešanja 100 g brašna 1 prašak...

Tiramisu sa mascarponeom i čokoladom

Potrebno (za 4 osobe): ½ kg trešanja 120 g brašna 60 g...

Torta sa trešnjama

Potrebno (za 6 osoba): ½ kg trešanja 125 g brašna 75 g...

Piletina s limunom i začinskim biljem

POTREBNO: Pile izrezano na komade (oko 1,2 kg), mješavina aromatičnog bilja...