Nedavno objavljeno

Njihova godina: ANES HADŽIOMEROVIĆ

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Uprkos i uinat koronavirusu, godinu će predsjednik mostarskog Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT), profesor matematike i informatike Anes Hadžiomerović, pamtiti po nevjerovatnom uspjehu naših robotičara na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2021 Discover & Recover, gdje su osvojili 1. mjesto u konkurenciji od 177 zemalja učesnica.
Pod mentorstvom profesora Hadžiomerovića, IT inžinjera Denija Ajanića i studenta Armina Đidelije, srednjoškolci Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Mostara, Luka Jurković, Marko Masnić i Luka Džalto iz Čapljine te Fatima Sidran iz Stoca, od mogućih 65 bodova, osvojili su 63,7!
Uspjeh ove sjajne djece, međutim, nije potkovan nikakvom finansijskom podrškom institucija. Sve što im je bilo potrebno da odu na takmičenje osigurali su vlastitim sredstvima, i to tako što se Anes Hadžiomerović zadužio u banci. On o tome i ne voli puno govoriti, ali mi želimo i hoćemo: jedan je profesor podigao kredit da bi učenici otišli na takmičenje od državnog značaja! “Ako već ne znaju kako se ulaže u nauku, ne treba da iznova izmišljaju točak, dovoljno je da pogledaju kako to rade druge zemlje”, kratko kaže profesor koji kroji bolju budućnost naše djece.

Gracija 418, januar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img