Nedavno objavljeno

MAJA LUNIĆ: Procvat ekološkog turizma

Razgovarala Mila Durić
Snimila Višnja Jovanović

Pandemija nam je promijenila život, način na koji radimo, a posebno okolnosti u kojima putujemo kao turisti. Kako je turistička sezona u Njemačkoj izgledala kroz prizmu ograničenja, razgovarali smo s Majom Lunić, PR menadžericom regionalne kancelarije Turističke organizacije Njemačke u Beogradu.

Kako je raditi u turizmu u doba korone? Za koje destinacije se putnici opredjeljuju?
– U najmanju ruku izazovno, ali i dinamično i interesantno. Posebno zato što otkrivam, a i statistika nedvosmisleno pokazuje, da se navike, želje i preferencije putnika u priličnoj mjeri mijenjaju, i da su, upravo zbog pandemije s kojom već toliko dugo živimo, šansu dobila mnoga neistražena mjesta i mali gradovi, ruralne sredine i manje naseljeni predjeli. Njemačka, kao uostalom i Bosna i Hercegovina, nudi izuzetan broj opcija koje ispunjavaju očekivanja koja je iznenada nametnula epidemiološka situacija. Moj izbor bi svakako bila jedna od brojnih šetačkih staza koje osim uživanja u prirodi pružaju priliku da uživate i u lokalnoj tradiciji, kulinarstvu i gostoprimstvu. Ova vrsta iskustva istovremeno nudi priliku da budemo odgovorni prema sebi, prema drugima i prema prirodi.
Kakvi su utisci na kraju godine?
– Iako baš i ne volim da govorim o statistici, jako volim da se oslanjam na nju, a ono što ona pokazuje jeste da je želja za putovanjima značajno porasla u protekle dvije godine, ali i da se dogodio jedan mali preokret, pa je jako poraslo interesovanje za destinacije koje se mogu okarakterisati kao ekološke. Njemačka se po tom pitanju jako dobro pozicionira. Nedavno objavljen “Sustainable Development Report”, koji dokumentuje pomak koji pojedinačne zemlje prave ka dostizanju cilja u održivosti, pokazuje da je Njemačka na petom mjestu od ukupno 166 zemalja koje su učestvovale u istraživanju. Na kraju godine, kao i svi, sumiramo rezultate našeg rada, a meni je posebno drago da je jedan od njih i lista na našem sajtu Germany.travel koja prikazuje preko 1.000 certifikovanih smještajnih opcija širokog dijapazona, od ekoloških kampova do luksuznih hotela, koji zadovoljavaju potrebe, želje i očekivanja i najprobirljivijih ekološki osviješćenih putnika. Lokalno i odgovorno proizvedena hrana, opcije za bezbjedan i ekološki transport, svjež vazduh i netaknuta priroda koja se nerijetko nalazi i u okolini velikih gradova, vođene ture, samo su dio usluga koje možete da istražite. I to i jeste moj glavni utisak na ulasku u Novu godinu – promjena paradigme putovanja i uživanje u prirodi.
Koja je vaša omiljena destinacija u Njemačkoj?
– To pitanje je zapravo mnogo komplikovanije nego što se na prvi pogled čini zato što Njemačka nudi veoma širok dijapazon turističke ponude i ima veliki broj mjesta koje bih zaista voljela posjetiti. Mene uvijek privlači prisustvo vode, rijeke, mora, kao i destinacije koje se ne nalaze u uobičajenoj ponudi agencija. Još uvijek nedosanjani san je Nacionalni park u Donjoj Saksoniji sa Vadenskim morem, koje je posebno po tome što predstavlja jedno od rijetkih područja u Evropi na kojem se prirodni procesi odvijaju skoro sasvim bez uticaja čovjeka, kroz koje migrira preko 400 vrsta ptica, gdje žive obične i sive foke i koje je stanište preko 100 vrsta riba. Vadensko more je dio međunarodnog programa Svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a i rezervat biosfere čiji je cilj identifikovanje, zaštita i očuvanje prirodne baštine svijeta, što je od neprocjenjive vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Prizor koji često vidim na fotografijama Vadenskog mora: beskonačno sjeverno nebo i njegov odraz u vodi, te mir koji tamo vlada, za mene ima neprocjenjivu vrijednost.

Gracija 418, januar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img