Moćni rasol

Sok od domaćeg kiselog kupusa je vrlo ljekovit napitak

Nedavno objavljeno

Nusprodukt procesa kiseljenja kupusa je moćna zdrava tekućina poznata kao rasol. Posebno se njegovo konzumiranje preporučuje tokom hladnijih mjeseci, kad bakterije i virusi izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun tvari koje jačaju imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcij, magnezij, željezo i cink samo su dio njegovih zdravih sastojaka. Pritom sadrži mnogo vlakana i vitamina te djeluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak prehrani prilikom dijete.

Dobar je za probavu i jačanje crijevne flore, za arterosklerozu i visok pritisak, za liječenje astme, reume i gihta, čira na želucu. Uz to, čisti kožu, a kažu da pomaže i kod raznih vrsta karcinoma. Naročito je popularan kao lijek protiv mamurluka.

Rasol se uglavnom pije sam, a može se upotrijebiti i za razne supe i variva.

Prethodni članakMirisni favoriti sezone
Naredni članakRuska salata

Pročitaj još
Related

Savjeti stručnjaka: Kako izgleda pravilna prehrana ljeti

Voda i laganija hrana - Povišene ljetne temperature, koje rezultiraju...

Kako da ovog ljeta ostanete hidrirani

Iznenađujuće je koliko malo znamo o povezanosti hidratacije i...

Kukci napadaju!

Veliki problem u ljetnom periodu predstavljaju ubodi i ugrizi...

ŠTA JESTI I PITI NA VISOKIM TEMPERATURAMA: Namirnice za +30

Kao prvo, so, suhomesnati proizvodi, pržena i masna hrana...