Nedavno objavljeno

Sretan rođendan, Denzel

Denzel Hayes Washington junior, kako glasi puno ime holivudske zvijezde, danas slavi 67. rođendan. Ime je dobio po svom ocu, Denzelu Haysu Washingtonu starijem.U svojoj dugogodišnjoj plodnoj karijeri pokazao nam je svu raskoš svog talenta utjelovljujući najrazličitije likove na velikom platnu.

“Stvarno sam imao sreće: ne biram scenarije, oni biraju mene”, kazao je jednom Denzel Washington, objašnjavajući razloge svoga uspjeha. A u šezdesetim godinama prošlog stoljeća ni po čemu se nije dalo naslutiti da će mali Denzel postati jedan od najvećih glumaca današnjice: odrastao je s ocem svećenikom i majkom frizerkom koji mu nisu dozvoljavali da gleda filmove kad je bio mali. “Sto jedan dalmatinac i Kralj lavova, to je sve dokle sam dobacio”, kaže.

Želio je postati ljekar, advokat, pa čak i novinar, a ne glumac, ali angažman u dramskoj sekciji na koledžu probudio mu je ljubav prema sedmoj umjetnosti – na kraju je diplomirao i novinarstvo i glumu. Početkom osamdesetih pojavio se u seriji St. Elsewhere, te skrenuo pažnju Hollywooda, što mu je donijelo ulogu u filmu Cry Freedom 1987. i prvu nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Pažnju je privlačio ne samo ulogama već i izgledom: stručnjaci u estetskoj hirurgiji ustanovili su kako Denzel Washington ima savršeno lice po svim kriterijima ljepote.

Gospodin Savršeni u braku je s glumicom Paulette Pearson, koju je upoznao krajem sedamdesetih na snimanju TV filma Wilma. “Čovjek postaje kompletno biće tek kada nađe nekoga s kim život poprimi puni smisao. A ja sam imao tu sreću i imam je i danas.” Vjenčali su se 1983., i danas su ponosni roditelji 36-godišnjeg Johna Davida, 33-godišnje Katie, te 30-godišnjih blizanaca Olivije i Malcolma – koji je ime dobio po velikom afroameričkom vođi Malcolmu X kojeg je njegov tata utjelovio na filmu.

Iako za njegov brak znaju reći da je stabilan kao stijena, Denzela su 2013.  snimili kako razmjenjuje poljupce s drugom ženom. I ranije su se pojavljivali glasine o njegovoj nevjeri, ali ih je glumac objasnio u svojoj knjizi. “Potpuno mi je jasno da sam, kao javna osoba, izvrgnut povećanom zanimanju javnosti. Žao mi je samo što su neke od laži, koje su o meni pisane, pale u vrijeme kad su moja djeca bila mala i nisu mogla razumjeti da je to, na neki način, cijena posla kojim se bavim. Ipak, moja supruga i ja smo im objasnili o čemu se radi, a međusobnim odnosom, uvjeren sam, demantirali sve glasine. Oni koji su sve te priče izmišljali, imali su mnogo teži zadatak: zaspati na večer sa svojom savješću”, napisao je Denzel.

Uprkos svim napisima, sreća u ljubavi mu je cvjetala kao i karijera: za ulogu narednika Tripa u Slavi nagrađen je svojim prvim Oscarom – za sporednu ulogu. Ipak, u historiju kinematografije ušao je s Danom obuke 2001. godine. Uloga korumpiranog policajca oduševila je članove Američke filmske akademije koji su ga proglasili najboljim glavnim glumcem – što je bio drugi “afroamerički Oscar” dodijeljen u ovoj kategoriji. Prvog je osvojio Sidney Poitier 1963. za ulogu u Ljiljanima u polju. “Sidney Poitier bio je moj dugogodišnji uzor, nastojao sam slijediti put kojim je on krenuo i, kao što vidite, nisam zalutao”, kazao je stežući Oscara u rukama. 

Ni njemu ova godina nije donijela puno radosti: preminula je njegova majka Lennis. “Majka je prva prava ljubav sina. Sin, posebno taj prvi sin, posljednja je prava ljubav majke”, rekao je Denzel gostujući u jednoj  TV emisiji. Kao i svi mi i Denzel se nada da će naredna godina biti bolja. Sretan rođendan!

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img