Nedavno objavljeno

Njihova godina: ROBERT OROZ

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom
Robo je jedna od najvažnijih osoba za odbranu bosanskohercegovačkih rijeka, kažu nam ekološki aktivisti. A Robo je Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge “Gotuša” iz Fojnice, koji se 15 godina bori protiv izgradnje malih hidroelektrana i svima koji žele slušati govori o važnosti očuvanja prirode. I nama će radije govoriti o rijekama nego o sebi.
On je inspirirao većinu eko-aktivista da podignu glas i da brane prirodu i njezine ljepote, iako svjestan koliko je borba teška i neizvjesna. Nesebičnim zalaganjem za odbranu rijeka inspirirao je i otpor žena Kruščice, kao i druge pokrete širom zemlje. Budan je Robert uvijek, jer kako kaže, koliko god aktivisti bili energični, neodgovorne vlasti i investitori su korak-dva ispred. “Kad govorim o infrastrukturi i resursima dviju strana, uvijek kažem da se radi o utakmici Klisa iz Buturović Polja i Real Madrida – i to u Madridu.”
Ali neke se bitke, uprkos nejednakim snagama, dobijaju: nakon velike aktivističke sinergije, ovog su decembra oba doma Parlamenta FBiH usvojila Nacrt dopune zakona o električnoj energiji, što bi u konačnici trebalo spriječiti gradnju preko 100 malih hidroelektrana, spasiti na desetine vodotoka na kojima je planirana izgradnja ekocidnih elektroenergetskih objekata te obesmisliti izdavanje budućih koncesija na rijekama. Robert i drugi aktivisti upozoravaju da slijedi nova bitka: javne rasprave u kojima će učestvovati jaki energetski lobiji. “Ali, odustajanja nema!”, kaže Robert.
On je i jedan od ključnih učesnika protesta protiv izgradnje minihidroelektrane na Neretvici, jedan od osnivača regionalnog saveza Odbranimo r(ij)eke Balkana, te koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH. Stalno je na terenu: dronom bilježi dešavanja te snimcima pomaže aktivistima i ekološkim pokretima da upozore javnost na nove pokušaje uništavanja rijeka. I ovakvih nam ljudi više treba.

Gracija 418, decembar 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img