Nedavno objavljeno

Njihova godina: KATARINA PONJAVIĆ

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2021. godine ističemo ličnosti koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog, i to zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti, te stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2021. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: rediteljica Jasmila Žbanić, producent Damir Ibrahimović, ekološki aktivista Robert Oroz, pokretačice inicijative “Nisam tražila”: Nadine Mičić, Matea Mavrak, Ana Tikvić i Asja Krsmanović, profesor informatike Anes Hadžiomerović, inovatorica Katarina Ponjavić, glumac i reditelj lutkarstva Mario Drmać, košarkašica Nikolina Džebo te zaljubljenik u planine i autor Zehrudin Isaković

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Katarina Ponjavić, apsolventica na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, dobitnica je međunarodne patentne zaštite WIPO-a u Ženevi za inovativni uređaj i metodu za zbrinjavanje medicinskog infektivnog otpada. U najkraćem, Katarinina inovacija znači da će i najmanja količina opasnog medicinskog infektivnog otpada biti zbrinuta na mjestu nastanka i pretvorena u neškodljiv komunalni inertni otpad, što eliminira mogućnost da završi na deponijama. Ovaj izum, kaže Katarina, omogućit će apsolutnu prevenciju u širenju patogenih mikroorganizama, odnosno prevenciju potencijalnih zaraza, doprinijet će očuvanju zdravlja ljudi, kako medicinskih radnika tako i opće populacije, kao i očuvanju okoliša. “Ovo je jedna od najvrijednijih nagrada za trud i rad koju sam mogla poželjeti.”

Međunarodni patent koji je dobila za svoj izum, jedna je od najvrednijih nagrada za trud i rad koji je mlada inovatorica iz Žepča mogla poželjeti. “Na profesionalnom putu sam vidjela da napredujem ka svojim ciljevima i postala sam još sigurnija u sebe”, kaže Katarina, čiji su ciljevi nastaviti naučnoistraživačkim putem u čijem će fokusu biti stomatologija.

Nije to sve, Katarini je 2021. donijela nove, dobre i uspješne ljude u život, ljude koji zrače izuzetno pozitivnom energijom i ljude kojima ništa nije nemoguće, kao ni njoj. “Na profesionalnom putu sam vidjela da napredujem ka svojim ciljevima i postala sam još sigurnija u sebe. A na privatnom planu, kao prioritet tu su svakako uspjesi mojih mlađih sestara i roditelja, to je ono za što se živi.”

S ovom akademskom godinom završava studiranje i dobija svoju prvu akademsku titulu. “To će biti početak jednog novog puta, slijedi specijalizacija i doktorski studij budući da mene jako zanima naučni dio, u bližoj budućnosti ću zasigurno nastaviti ovim naučno – istraživačkim putem, samo će fokus biti na stomatologiji.” Sretno, Katarina!

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img