Nedavno objavljeno

Savršene ruke na niskim temperaturama

Ruke je potrebno neprestano njegovati, što je u periodu kad nastupaju minusi izuzetno važno. Kako bismo pobijedili hladnoću, dovoljno je slijediti nekoliko savjeta

Poslije lica, ruke su najizloženiji dio tijela, ali i onaj koji najbrže stari: u prosjeku deset puta brže od tijela i pet puta od lica i vrata, zbog kontinuirane izloženosti svakodnevnom stresu (atmosferskim uticajima, nečistoćom, kontaktom s vodom, radovima…). Kako bismo ih zaštitili od svega toga i sačuvali njihovu ljepotu, ruke je potrebno neprestano njegovati, što je zimi izuzetno važno. Da bismo pobijedili hladnoću dovoljno je slijediti nekoliko savjeta, pribjeći određenim preventivnim i regenerirajućim, prirodnim kurama. Kako biste izbjegli dehidriranost kože izaberite jednu od sljedećih solucija, ovisno o tome gdje živite.

U gradu: Piling, kupka i maska

Radi se o opuštajućem tretmanu: nakon pilinga uz pomoć morske soli, koja je bogata oligoelementima i vitaminama, uronite ruke u mlaku vodu. Zanoktice tretirajte proizvodom na bazi acetilsalicilne kiseline, a kožu ampulama hijaluronske kiseline. Potom nanesite masku za ruke, ostavljajući da koža upije sve aktivne supstance tokom desetak minuta (proces ćete poboljšati umatanjem ruku u topao ručnik ili navlačenjem pamučnih rukavica). Na kraju, masaža kremom s esencijalnim uljima poklonit će koži glatkoću i svilenkast dodir. Tretman se preporučuje dvaput sedmično, tokom mjesec i po. Ujutro, prije nego izađete iz kuće, ili tokom boravka na otvorenom, na ruke nanesite laganu, neljepljivu kremu sa zaštitnim filterom. Ukoliko je hladno, rukavice su obavezne.

Na moru: Antioksidantni zaštitni koktel

Prije nego ruke podvrgnete tretmanima, dobro je uraditi piling sve do laktova kako bi koža bila spremnija na upijanje aktivnih sastojaka. Potopite ruke u duboku posudu s mlakom vodom u koju ste dodali sredstvo za kupanje, zatim ih posušite, oko noktiju utrljajte ulje za omekšavanje kožice i lagano ih pritisnite drvenim štapićem. Lagana masaža kremom, uljem ili nanošenje posebne maske za ruke, kozmetičkog parafina, nakon desetak minuta u pamučnim rukavicama dat će savršen rezultat. Potom slijedi uobičajeno nanošenje hranjive kreme za ruke. Tretman je najbolje provoditi dvaput sedmično.

Na planini: Superhranjiva bomba

Idealan tretman za ruke izložene intenzivnoj hladnoći i vjetru je na bazi mlijeka i meda, što će ih omekšati, nahraniti i navlažiti. Nakon uređivanja noktiju, uradite piling ruku do početka zgloba, zatim nanesite “puter-kremu”, bogatu hranjivim i sastojcima za omekšavanje kože. Slijedi proteinska maska, a zatim uranjanje ruku u kozmetički parafin te masaža proteinskom kremom za izuzetno suhu kožu. Ovakav tretman dvaput sedmično, prije odlaska na planinu i nakon povratka, bit će sasvim dovoljan. Sem obavezne zaštite ruku rukavicama, korisno je više puta dnevno nanositi kremu koja sadrži vitamin E i proteine, koja će ih omekšati i dubinski hidratizirati.

Šta uraditi…

NA SUNCU Toplota dovodi do dehidracije površinskog sloja kože, dok solarno zračenje, pogotovo UVB i UVA, dubinski oštećuju kolagensko tkivo i elastin, stvarajući mrlje i površinsku grubost kože. Koristite kremu s visokim zaštitnim filterom i nanosite je više puta dnevno – ne štedeći.

ISPOD NULE Izuzetno niske temperature čine kožu ruku veoma suhom, dok je, zbog usporavanja cirkulacije, značajno smanjen protok kisika i hranjivih tvari putem krvi. Suhoća, iritiranost i crvenilo mogu se prevenirati omekšavajućim kremama i maskama superhranjivom kremom-puterom.

Kako bi nokti što duže izgledali besprijekorno:

  • nemojte ih rezati, koristite turpijicu (najbolje mekanu, kartonsku, da se ne bi listali)
  • ne turpijajte ih pretjerano sa strana, istanjit će se i postati krhki
  • nakon pranja dobro posušite ruke i nokte
  • NIKAD ne grizite zanoktice: narast će još otpornije
  • ne zaboravite pažljivo i svakodnevno čistiti slobodan dio nokta
  • ne lakirajte ih ako prethodno niste nanijeli zaštitnu bazu
  • ne nanosite previše laka, prije nanošenja drugog sloja sačekajte da se prvi potpuno osuši
  • najmanje jednom sedmično potpuno uklonite lak s noktiju
  • ne lakirajte nokte preko starog laka
  • ne grickajte nokte!
  • zaštitite ruke od hladnoće i nečistoće

Latest Posts

Raport

spot_img