Nedavno objavljeno

Kasniti je cool?

Kako se, uopšte, živjelo prije pojave mobilnih telefona? Pravila o kašnjenju na sastanke bila su precizno određena. Prilikom sastanaka s prijateljicama činilo se sve kako bi se stizalo na vrijeme, a muški prijatelji su tolerirali malo žensko kašnjenje

Kod odlazaka na ljubavne sastanke postoje dvije škole. Jedna je mamina old style, koja preporučuje produženo kašnjenje, s ciljem da On pomisli kako je Ona odustala, a čineći ga beskrajno sretnim kada bi se konačno pojavila. Druga škola, preteča feminizma, međutim, orijentirala se na tačnost švicarskog sata: cilj je bio pokazati mu da se radi o djevojčici koja jedva čeka jednu sasvim neobaveznu vezu. Postoje različite kategorije “nelijepih” žena kojima je bolje da ne kasne ni sekund, ali i one koje jednostavno obožavaju da ih satima čekaju, kao što su mladenke, rock zvijezde, dive iz različitih oblasti, umjetnice, generalno. Pojava mobilnih telefona je znatno povećala mogućnost otezanja, jer je eliminirala osjećaj krivnje onog koji čeka, pretvarajući ga u korisno provedeno vrijeme. Mobilnim telefonom možemo najaviti kašnjenje, pa on, čekajući, može flertovati s bivšom, nikad prežaljenom, preko SMS poruka i saznati kako se ona udaje, te biti jezivo raspoložen kada stignemo.Čudno je, međutim, da je kašnjenje postala sasvim uobičajena pojava, a da je nervoza onog koji čeka obrnuto proporcionalna. U dobra stara vremena čekalo se bez pretjeranog protestiranja pet-deset minuta. Sada, nakon jednog minuta kašnjenja, ako ga niste najavili, odmah stiže nestrpljivi SMS. Ako odmah ne odgovorite, uslijedit će nervozan poziv. A dolaskom telefonskog računa uvijek se čudite iznosu. Ako imate prijateljicu sklonu kašnjenju ili ste zaljubljeni u takvu osobu, ne pokušavajte ih promijeniti (osjećaju se tačnim – iznutra). Možete, međutim, pokušati da shvatite kojem tipu pripadaju i eventualno naučiti kako da smanjite štetu.

Nesigurne

To je najraširenija kategorija. Kasne jer su isprobale šesnaest mogućih kombinacija odjeća-cipele-tašna. Jer su dvadeset minuta razmišljale hoće li tramvajem (nezgodno je zbog visokih potpetica), autom (teško je pronaći mjesto za parkiranje), taxijem (teško ga je uhvatiti) ili će obuti ravne cipele i, ipak, tramvajem. Ali, ravne cipele idu bolje s dužom suknjom, treba se i presvući! Kada shvate da već kasne, bacit će još jedan pogled u ogledalo i nezadovoljne svojim izgledom zaključiti kako im više ništa ne stoji kako treba. Onda će se sjetiti da je to vjerovatno posljedica PMS-a, sve je uredu, nisu debele, to je voda. Obući će onu crnu haljinu, prvu isprobanu, i konačno izaći. Prije petnaest minuta trebale su biti na mjestu dogovora.

Kako ih prevaspitati Kada je ugledate kako stiže sva izbezumljena to će vas natjerati na razumijevanje. Želite li joj dati lekciju za ubuduće, recite kako ste prije pet minuta sreli Njega (koji joj se sviđa, ali vam to nikad nije rekla) i da večeras neće stići na zabavu (zbog koje se ona toliko spremala).

Ako ste muškarac Predložite da dođete po nju u tačno određeno vrijeme. Ako postoji nešto što jedna Nesigurna ne podnosi, to je da neko sazna za njeno beskrajno isprobavanje različitih kombinacija prije izlaska.

Peh

One, iskreno, pokušaju sve kako ne bi zakasnile, “razapnu” se na sve strane: napunile su rezervoar, pripremile sve za dijete prije dolaska baby sitterke, odgovorile na par hitnih mailova i isključile mobitel, za svaki slučaj. U trenutku kada su zakoračile iz kuće, zazvoni fiksni telefon. Uprkos svemu, odluče se javiti. I to je kraj. Šef želi izdiktirati upute za jutarnji sastanak. Napišu sve nabrzinu na papirić, završit će večeras i izlijeću iz kuće. A papirić završava u dječijim ustima.

Kako ih prevaspitati Sugerirati im da ne mogu biti na raspolaganju i nakon radnog vremena, te im predložiti da promijene posao.

Ako ste muškarac Vodite i vi nekad računa o djetetu, pobogu!

Precizne

Moraju biti besprijekorne, po svaku cijenu. Čak i onda dok ih vi čekate na snijegu, kiši, vjetru… Depiliraju se savršenom preciznošću, eyelinerom izvlače liniju na kapku sve dok ne bude perfektna, peglaju košulju, glancaju cipele… Kada su konačno spremne za izlazak, bacit će jedan pogled okolo i vidjeti na stolu šoljice od jutrošnje kafe, nepospremljen krevet. I u hodniku razbacane cipele. Kako Precizne uzimaju u obzir sve moguće hipoteze, odlučuju nabrzinu sve pospremiti. Nikad se ne zna, mogu upravo te noći sresti čovjeka svog života, koji će ih ispratiti, popeti se do stana i stvoriti o njima sasvim pogrešnu sliku (iz čega je jasno da Precizne ništa ne znaju o muškarcima, koji od njih bježe upravo zbog preciznosti).

Kako ih prevaspitati Naravno da je želja za maltreiranjem Precizne normalna, kada je ugledate kada dolazi tako savršeno uređena, dok vi čekate, li čekate. Što je najgore ona vam je prvim SMS-om najavila kašnjenje od deset minuta, drugim pet, a trećim još petnaest. Možete je jedino odvesti na neko prenatrpano mjesto i nadati se da će je neko umjesto vas makar izgužvati.

Ako ste muškarac Čim je ugledate, uklonite joj sa ramena nepostojeće mrvice. Provucite nekoliko puta prste kroz njenu kosu, uz izliku da joj ne možete odoljeti. Poklonite joj komad odjeće koji se ne pegla i nosi izgužvan.

Previše vaspitane

Kada su već spremne za polazak dešavaju se sljedeće stvari: zvoni komšinica da sazna detalje s posljednjeg sastanka kućnog savjeta, a ona strpljivo razgovara kako ne bi bila ocijenjena nesposobnom za dobre komšijske odnose. Zvoni telefon, anketar je slučajnim izborom broja telefona nazvao kako bi saznao podatke o gledanosti TV programa, a ona odgovara da ne bi omela izvršavanje tuđeg posla. Pozdravlja se s gostima svojih roditelja, više puta, kako joj ne bi zamjerili da je prebrzo otišla.

Kako ih prevaspitati Reći joj bez uvijanja šta sve komšinica govori na njen račun i da je u društvu smatraju brbljivicom.

Ako ste muškarac Zatražite za vas onoliko pažnje koliko posvećuje drugima. Svaka dobra žena ima osjećaj krivice.

Nevaspitane

Kasne jer im se, jednostavno, ne žuri kako bi stigle na vrijeme. Kasne jer su to oduvijek činile. Kasne jer znaju da čete ih čekati.

Kako ih prevaspitati Prekasno je.

Ako ste muškarac Za sve su krivi vaši prethodnici.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img