Zašto moramo paziti s kim jedemo

Ako želite biti umjereni u prehrani, birajte društvo umjerenih. Nova studija pokazuje kako se često povodimo za navikama prijatelja s kojima jedemo

Nedavno objavljeno

Ako uočavate da se kilogrami lijepe za vas, nemojte kupovati novu, veću odjeću. Radije potražite novo društvo s kojim ćete objedovati.

Ako učestalo izlazite na ručak s osobom koja je najsretnija s nezdravom, kaloričnom hranom, velike su šanse da ćete i vi barem djelomično postati žrtvom njezinih prehrambenih navika. Jednako i obrnuto: ako se združite s osobom koja odbija čips u korist salate, imat ćete nadahnuće da i sami učinite isto.

Ovo potvrđuje novo istraživanje koje su proveli na Sveučilištu u Birminghamu: pratili su prehrambene navike 100 žena i uočili da su pod snažnim utjecajem osoba s kojima objeduju. Dok su birale što će naručiti, osoba do njih zamoljena je da se opredijeli za neku od krajnosti: ili visokokalorični ili dijetalni obrok. Ispitanice su se uglavnom povodile za osobom do sebe, prenosi Daily Mail.

‘Upozorili bismo ljude da oprezno biraju društvo koje će ih okruživati u vrijeme obroka’, komentira rezultate dr. Eric Robinson, ‘i da se nastoje uklopiti u društvo koje drži do zdrave prehrane.’

Posebice se ova saznanja odnose na popuštanje pred izazovom raznih grickalica i ‘usputne’ hrane, dok ipak malo više autonomije izbora zadržavamo dok biramo glavna jela.

Pročitaj još
Related

UREĐENJE DOMA: Ideje za ukrašavanje praznih kutova dnevne sobe

Piše: Emina Hadžić, dizajnerica interijera Kutovi su obično “mrtve” zone...

Samsung na virtuelnom događaju Bespoke Home 2022 predstavio novu liniju Bespoke uređaja

Kompanija Samsung Electronics bila je domaćin Bespoke Home 2022,...

Spremite se za ljeto

1. Majica koja otkriva ramena Izvadite iz ormara onu koju...

Hrana i eros

Odavno je poznato da konzumiranje ukusne hrane podstiče stvaranje...