Zaboravljate li i vi imena ljudi nakon što ih upoznate?

Naš je mozak preopterećen informacijama te neke uopšte ne formira u sjećanje. Procijeni li mozak da neka informacija nije vrijedna energije uložene u njezino memoriranje, nećete je se sjećati

Nedavno objavljeno

Može vam biti oprošteno i ne mora vam biti neugodno to što ste zaboravili ime osobe s kojom ste se upoznali samo nekoliko minuta prije, tvrde naučnici sa Univeziteta u Sussexu.

Naime sjećanje se može vratiti nekoliko sati nakon što ste naučili neki podatak, ali nam je nedostupno tokom tog razdoblja, piše Mail Online.

Iako nije u potpunosti jasno zašto se to događa, vjeruje se da je rezultat nužnih procesa u mozgu. Taj mehanizam štiti mozak od preopterećenja informacijama.

Studija provedena na Univerzitetu u Sussexu objašnjava da svako ometanje tokom memorisanja može poremetiti taj proces i tako spriječiti da podatak koji ste trebali zapamtiti bude formiran kao sjećanje.

‘Naučnici su se dugo pitali zašto se događaju ovi memorijski propusti. Formiranje memorije je energetski dugotrajan proces. Mozak će morati odlučiti je li informacija koju mora zapamtiti vrijedna uložene energije za konsolidaciju tog sjećanja’, objašnjava dr. Ildiko Kemenes.

‘Mozak ima ograničenu sposobnost učenja stvari i sprečavanje formiranja neke memorije način je da se izbjegne preopterećenje.’

Prethodni članakĐumbir za cirkulaciju
Naredni članakSuhe smokve

Pročitaj još
Related

UREĐENJE DOMA: Ideje za ukrašavanje praznih kutova dnevne sobe

Piše: Emina Hadžić, dizajnerica interijera Kutovi su obično “mrtve” zone...

Samsung na virtuelnom događaju Bespoke Home 2022 predstavio novu liniju Bespoke uređaja

Kompanija Samsung Electronics bila je domaćin Bespoke Home 2022,...

Spremite se za ljeto

1. Majica koja otkriva ramena Izvadite iz ormara onu koju...

Hrana i eros

Odavno je poznato da konzumiranje ukusne hrane podstiče stvaranje...