Nedavno objavljeno

Kako prepoznati patite li od sindroma heroja?

Znate li što je sindrom heroja? To je nesvjesna potreba da budete potrebni, poštovani ili priznati i iako je često maskirana kao dobra stvar, ponekad prijeti da od toga postanete gorka i pretenciozna osoba

Ova će vas podmukla potreba najčešće ugristi upravo onda kada pristanete, obećate previše i obvežete se da ćete nešto dati ili napraviti samo da biste se svidjeli, ugodili ili izbjegli posljedice odlučnog ‘ne’. Naravno, radno mjesto nije jedni teren na kojem taj sindrom može isplivati na površinu.

Kako možete prepoznati patite li od sindroma heroja? Ako imate osjećaj da vam uvijek manjka dovoljno vremena da biste dovršili svoj posao ili uvijek zaostajete u svojim projektima, budite na oprezu. Također, pripazite ako ste uvijek vi ona osoba koju traže, ona koja dolazi ranije i ostaje kasnije, ili ona koju drugi zovu jedino kad imaju probleme. Ako vi osjećate veliko zadovoljstvo što ste jedina osoba koja može riješiti određeni problem ili ona koja će ostaviti sve da bi pomogla drugima, pripremite se na sljedeću dijagnozu: vi patite od sindroma heroja. Sasvim je normalna potreba da dobivamo priznanje osjećamo u tomu zadovoljstvo, no ponekad radost priznanja može izblijedjeti u ljutnji, stresu i umoru. Tako ćete doduše postati heroj, ali uz veliku cijenu.

Kad ‘ne’ doista znači ‘ne’

Što možete učiniti ako vi ili netko koga znate pati od tog sindroma? Morate naučiti kako sigurno i nedvosmisleno reći ‘ne’. Iako ovo zvuči jednostavno, potrebna je velika disciplina kako bismo naučili da sami sebi budemo prioritet riskirajući razočarenja drugih. Vježbajte na malim stvarima. Recite ‘ne’ stvarima koje jasno mrzite raditi (čak i ako nitko drugi neće odmah uskočiti da vam pomogne).

Kada primijetite da nitko zbog toga ne prosvjeduje, primijetit ćete kako postalo zabavno. Zatim, krenite prema sljedećoj razini govoreći ‘ne’ u slučajevima kad vas posljedice vašeg odbijanja doista plaše. Kada shvatite da svijet ide dalje bez toga, osjetit ćete ogromnu slobodu.

Ključno je u vašoj odluci da prestanete pogibati kao junak razumijevanje izvora ovog problema, a to je potreba. Junaka potiče potreba za priznanjem drugih i osjećaj da je cijenjen. Potreba je nakratko zadovoljena kad vas drugi zamole da učinite nešto, ali to je upravo ono kratko gotovo ovisničko cikličko zadovoljavanje. Da bi se vi osjećali ispunjeni, morate stalno govoriti ‘da’.

Tajna je da potrebu upotrijebite na zdraviji način. Pitajte kolege, menadžere, mentore, trenere, najmilije ili prijatelje koji će vam pomoći da te potrebe zadovoljite, a da ne radite stvari samo za njih (naravno, samo ako razina vaših odnosa to dopušta). Držite na oku i kontrolirajte potrebu koju vas tjera da stalno budete junak.

Poanta je sljedeća: niste heroj ako kradete od sebe da biste dali svima ostalima. Istinski junak ne crpi svoju snagu čineći dobra djela. Istinski junak zna kako ispuniti svoj pehar, a onda dati dalje, savjetuje Laura Berman Fortgang za Huffington Post.

Latest Posts

Raport

spot_img