Nedavno objavljeno

O poljupcu je riječ

Nema pjesnika koji koji ih barem jednom nije spomenuo u svojim stihovima. Nauka ih i danas proučava. Poljupci su u našim srcima, u našim mislima. Strast su i hemija. I čine dobro zdravlju

Nakon ispitivanja provedenog na Bečkom univerzitetu utvrđeno je da redovno ljubljenje podmlađuje, smanjuje pritisak, kao i holesterol, smanjujući na taj način rizik od infarkta. Otkriveno je, također, da žene i muškarci poljubac ocjenjuju na potpuno različite načine. Barem kako tvrde njemački naučnici nakon testiranja 514 osoba, starosti između 19 i 90 godina. Autorica, seksolog Ingelore Ebberfeld, koja godinama istražuje poljupce, kaže kako im žene poklanjaju veliku važnost, dok bi neki muškarci skoro mogli i bez njih. Ipak ne svi, jer procenat izgleda ovako: 55 posto žena i 44 posto muškaraca je izjavilo da se rado ljubi. Dalje, dvije trećine ispitanica je ubijeđeno kako su muškarci koji se dobro ljube i dobri ljubavnici. Poljubac je za žene značajan i ugodan čin osvajanja u tolikoj mjeri da veći dio ispitanica priznaje kako više intimnosti osjete u strastvenom poljupcu nego u samom seksualnom činu. Jedan impuls, jedan gest, jedna potreba koju oba spola “percipiraju” kao manje podsticajnu tokom seksualnog odnosa: samo 9,7 posto žena i 10,7 posto muškaraca priznaje da se ljubi dok vode ljubav. Svi ovi podaci rezultat su istraživanja dr Ebberfeld. Ako ih uporedimo sa studijom grupe naučnika iz Pittsburga, otkrit ćemo da se prvi poljubac zaista nikada ne zaboravlja: ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što označava ulazak u pubertet. Istraživanja pokazuju da je upravo poljubac glavni “krivac” za oslobađanje reproduktivnih hormona koji djecu transformiraju u adolescente. A odgovoran za seksualno buđenje je protein nazvan kisspeptin. Poljubac je sigurno prvi korak u našem životu prema promjenama u ponašanju, kada je u pitanju područje seksualnosti. Kaže se da tada postajemo odrasli, “osjećamo se”, po prvi put, ženama ili muškarcima. Neuropshijatri kažu da je poljubac – jedan od fundamentalnih postupaka koji podstiče samopoštovanje, dokazano je da osobe koje se ne ljube ili to nerado čine nedovoljno vjeruju u sebe. Neki seksolozi tvrde da od ljubljenja ima mnogo koristi, kada je u pitanju fizičko stanje; poljubac je i precizan hemijski signal za našu seksualnost. Sem toga, pljuvačka sadrži jedan molekularni “prenosnik” koji podstiče želju, pa ljubiti nekoga znači isto što i reći da smo spremni da volimo i budemo voljeni. Ljubljenje ublažava nemir, čineći da se osjećamo prihvaćenim. 

Zaboravljeno udvaranje Kod nekih životinja poljubac znači spremnost na život u paru. Kod papagaja i grlica, naprimjer, to je gest naklonosti. Životinje se obično “zaljubljuju” u proljeće, to je period udvaranja, osvajanja, karakterističan po ljubljenju, tačnije, po dodirivanju kjunovima. Nobelovac Konrad Lorenz je rekao kako ljudi koji žive u velikim gradovima sve manje imaju vremena za udvaranje – zaboravljajući na ljubljenje, kojem, također, poklanjaju sve manje pažnje, sve su nervozniji i pod stresom usljed jednog načina života koji je sve manje i manje prirodan.

Mnogo mišića u akciji Razmijeniti jedan strastveni poljubac znači “uposliti” veliki broj mišića. Aktivirati, ustvari, sem tijela, mišiće lica i vrata. Između 25 i 39 mišića lica aktivira se tokom strastvenog susreta usana. Ali, šta sve poljubac stavi u funkciju? Prije svega, srce “pumpa” više krvi, mozak prerađuje sve doživljene osjećaje i šalje ih do hipofize koja pokreće određene hormone za stvaranje uzbuđenja.

Objava intimnosti Poljubac predstavlja iskustvo tjelesne i emotivne povezanosti sve od najranijeg djetinjstva: bebe sisaju mlijeko iz majčinih grudi, skoro ljubeći ih, što omogućava podsjećanje na poljubac kao antičke fabrike emocija i zadovoljstva. U djetinjstvu poljupci se daju vršnjacima, kao znak privilegije, kod adolescenata poljubac dolazi prije ostalih seksualnih iskustava, kao početak sviđanja koji poklanja snažne emocije, “udara u glavu”, izazivajući uzbuđenje u cijelom tijelu. Poljubac je pratilac zaljubljivanja, često znak spremnosti na vođenje ljubavi. Osnovno je sačuvati iskustvo dubokih poljubaca i kod dugotrajnih veza, ne reducirati njihovo korištenje i svesti ih samo na uvod u seksualni čin, jer poljupci s jezikom stvaraju bezbroj varijacija rastvaranja usana, vještine jezika: varanja, istraživanja, nježnosti, energičnosti. Taj poljubac je autonomni izvor širenja zadovoljstva. U seksualnoj psihoterapiji poljubac se prepisuje kao način ponovnog pronalaženja osjećaja, parovima se preporučuje da mu posvete više vremena, da odaberu intenzivne poljupce, korisne za pokretanje emocija. Od parova se traži da poljubac koriste kao način  komuniciranja sa ostalim seksualnim organima, kao što su usta i jezik, odvojeni od ukupne seksualnosti. Posljednja istraživanja provedena u Austriji i Njemačkoj potvrđuju da poljubac čini dobro, da se posebno sviđa ženama, a da su muškarci spremniji na ljubljenje prije seksa. Dugo, kontinuirano ljubljenje, generalno je čin sa mnogo simboličnih značenja, izražava strast, moć, zavođenje, predaju, zabavu, provokaciju…

Ali, zašto se neke osobe ne ljube ili prestanu ljubiti? Možemo pomisliti da osoba koja prestane ljubiti to čini jer želi isključiti partnera iz jedne kompletne povezanosti, te da je spremna na seks kao uslugu, a ne na intimnost. Prostitutke se ne ljube kako bi stavile do znanja da nude seks, a ne srce. Glavna ideja osoba koje se nikada ne ljube je da neke osobe mogu upražnjavati seks samo ako ga odvoje od osjećanja. Adolescenti su manje selektivni, ljubili bi se sa svima kako bi nešto osjetili. Osnovna poruka je da redovno ljubljenje pozitivno utiče na zdravlje. Austrijski naučnici utvrdili su da jedan dug i strastven poljubac smanjuje holesterol, jača imunitet, kao i mišiće lica i vrata. Potrebno je nastaviti sa ljubljenjem i kada odrastemo i kada ostarimo, biti sposoban ponovo osjetiti sve ono što sa sobom nosi ovaj antički i, istovremeno, erotski običaj.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img