NaslovnicaZDRAVLJEIzgubite 5 kilograma bez ikakve muke

Izgubite 5 kilograma bez ikakve muke

Žene obično žele biti lakše za pet kilograma, koje je i najteže izgubiti. No, mora li uvijek biti tako? Postoji mnogo trikova uz pomoć kojih tijelo gubi težinu. Barem jedna od ovih metoda bit će vam od velike pomoći u borbi sa pet najtežih kilograma

1. Smanjite ugljikohidrate

Redukcijom ugljikohidrata smanjujete i količinu hormona koji pomaže nakupljanju masnoća u vašem organizmu i samim tim izaziva gubitak težine. Međutim, budite oprezni: dijete bez unosa ugljikohidrata (kao što je Atkinsova) nisu pametan potez. Ne samo da su užasno dosadne nego i smanjuju količinu serotonina (hormona koji izaziva dobro raspoloženje) u mozgu. One će vas učiniti loše raspoloženima, što će uveliko otežati gubitak težine.

Umjesto toga, neka vam cilj bude 120 do 150 grama ugljikohidrata dnevno (kriška crnog hljeba sadrži oko 15 grama). Ovo će dovesti do toga da tokom tri do četiri sedmice izgubite oko 4,5 kilograma a da se pritom ne morate odreći sendviča s vremena na vrijeme, niti voća i ogromnih količina povrća.

2. Prestanite kuhati

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Illinoisu pokazalo je kako je moguće smršati oko 5 kilograma tako što ćete umjesto domaćeg jela posegnuti za gotovim koje ne sadrži više od 400 kalorija, plus dvije porcije povrća, žitarica i voća dnevno. Pored toga što zaista djeluje kao pomoć pri gubitku težine, vrlo je zgodno i jednostavno. Morate samo pažljivo čitati etikete.

3. Razmislite dvaput kada naručujete kafu

Istraživanja sprovedena u SAD-u pokazala su da osoba koja uživa u nekoliko kafa dnevno unosi dodatnu količinu kalorija u organizam, njih 206 sedmično, ako želite da budemo precizni. Što ne iznenađuje ako znamo da kapućino sa bijelim šećerom sadrži gotovo jednaku količinu kalorija kao i jedna čokoladica.

Ako ste kavopija, slijedite pravilo da nikada ne uzimate ništa što sadrži preko 15 kalorija – zadovoljite svoju ovisnost espressom ili filter-kafom sa smeđim šećerom i nemasnim mlijekom i garantovano ćete izgubiti pet kilograma za otprilike pet mjeseci.

4. Pijte mnogo vode

Priča kaže kako je glumica Courtney Cox-Arquette pila četiri litra vode dnevno da bi se vratila u formu nakon što je dobila bebu. I to nije samo puka priča. Svaka čaša vode koju popijete izaziva hemijsku reakciju u vašem tijelu koja se naziva termogeneza i koja ubrzava metabolizam. Pijte osam čaša vode dnevno i tako sagorite 150 kalorija. Uz pomoć zelenog čaja, kojeg ćete konzumirati svakoga dana, možete izgubiti pet kilograma za sedam mjeseci bez da se lišavate bilo čega iz vaše svakodnevne ishrane.

5. Ne jedite hranu koja ne ide jedna s drugom

Prema ovom planu, nikada ne miješajte proteine (meso, riba i perad) sa ugljikohidratima (pasta, riža ili hljeb). Umjesto toga kombinirajte ih sa povrćem, a voće uvijek jedite samo. Ne samo da tako smanjujete unos kalorija nego i povećavate digestivni kapacitet i sposobnost organizma da hranu razlaže pravilno. To znači da se u vašem organizmu neće sakupljati nesvarena hrana koja se zatim pretvara u toksine i celulit. Ovom metodom izgubit ćete pet kilograma za desetak sedmica.

6. Doručkujte

Nova istraživanja sa Univerziteta u Teksasu otkrivaju da kalorije koje unesete ujutro zasićuju više nego ista količina kalorija koju unesete tokom dana. Osim toga, ukoliko doručkujete, prirodno je da ćete jesti kasnije tokom dana. Generalno pravilo je da unesete oko 1.500 kalorija dnevno, a 40 posto njih (oko 600) trebalo bi unijeti tokom doručka i obroka koji uzimate između doručka i ručka. Ovako ćete izgubiti oko pola kilograma sedmično bez imalo muke. Najbolji recept su zobene pahuljice sa mlijekom, crni prepečeni hljeb, banana i sok od narandže, nakon čega kao međuobrok možete uzeti dvije pločice zobenih pahuljica.

7. Začinite hranu

Istraživači centra za okus i miris iz Chicaga otkrili su kako dodavanjem jačih začina hrani možete izgubiti oko 2,5 kilograma mjesečno. Ovo funkcionira iz razloga što pikantniji okusi i mirisi šalju signal sitosti vašem mozgu i tako izbjegavate prejedanje. Pokušajte sa biljnim dodacima i začinite sve što jedete tokom dana.

8. Razmišljajte o količini

Veličina porcija će vam zasigurno pomoći da izgubite prekomjerne kilograme. Standardna porcija mjeri se veličinom a ne težinom. Tako je standardna porcija sira i koštunica (orasi, bademi i sl.) veličine loptice za golf, debljina mesa i ribe je ona špila karata, standardna porcija ulja i masnoće je jedna kafena kašičica, povrća i voća možete uzeti u veličini teniske loptice, krompira možete pojesti veličine kompjuterskog miša.

9. Nosite crvenu vrpcu

Ne, nažalost, kabala nema nikakvih čarobnih sposobnosti da topi kilograme. Međutim, komadić crvene vrpce oko prsta je metoda koju je promovirala američka nutricionistica Cathy Nonas. U prosjeku, svaka osoba, tvrdi ona, konzumira oko 400 kalorija više nego što misli. Crvena vrpca oko prsta će vas svaki put kada krenete nešto pojesti podsjetiti na to šta radite i pomoći vam da se oduprete nagonu za jedenjem.

10. Pokušajte sa polovinom

Da li ste znali da dva zalogaja hamburgera sadrže oko 75 kalorija, dok polovina čokoladnog biskvita ima 45 kalorija. Ukoliko smanjite 100 kalorija dnevno tako što ćete jesti samo polovinu od svega što inače jedete, možete izgubiti pet kilograma za godinu dana. Najbolje od svega je to što nakon izvjesnog vremena nećete ni primijetiti da jedete samo pola od svega. Ovako ćete se, kažu psiholozi, ujedno riješiti i krivice koja slijedi nakon što pojedete nešto što znate da ne treba jesti ukoliko želite gubiti kilograme.