Jake žene za jače društvo

Nedavno objavljeno

Prema popisu stanovništva iz 2013., žene sačinjavaju oko 51% stanovništva Bosne i Hercegovine. Uprkos ovoj brojci, žene u bosanskohercegovačkom društvu, u politici, poslovnom svijetu, ali i svim sferama gdje se donose odluke, su nedovoljno zastupljene. Rodna neravnopravnost i upravo navedene činjenice o nedostatku uključenosti žena na pozicijama donosioca odluka, donijela je i nerazumijevanje problema i nedostatak dobrih zakonskih legislativa koje se tiču upravo ženskih prava.

Upravo zbog toga Global Analitika u partnerstvu sa magazinom Gracija doo, uz podršku UNDP-a u BiH i Švedske, realizuje projekat pod nazivom “Jake žene za jako društvo”.

Veće učešće žena u svim sferama bosanskohercegovačkog društva značajno bi doprinijelo u rješavanju problema koje se tiču: ravnopravnosti, vidljivosti, nedovoljno iskorištene ženske  moći, uvezivanja na poslovnim poljima, otvaranja dijaloga u medijskim prostoru o korisnosti ženskog liderstva u Bosni i Hercegovini.

Zbog svega navedenog, a posebno i u kontekstu pandemije koja je ograničila brojne prilike i mogućnosti, ali i otvorila šanse za neke druge biznise, želimo doprinijeti afirmaciji liderki u lokalnim sredinama.

Ovaj tekst je objavljen u okviru projekta “Jake žene za jače društvo!”, koji je podržan u sklopu programa “Žene na izborima u Bosni i Hercegovini”.

“Žene na izborima u Bosni i Hercegovini” finansira Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj ovog teksta, kao i nalazi prikazani u njemu, ne odražavaju nužno stavove Švedske, niti UNDP-a.

Pročitaj još
Related

6. GLOBALNI FORUM O NIKOTINU: U Varšavu, na vašar

Napisala Mersiha Drinjaković Prvi let avionom nakon dvije i po...

FONDACIJA L’ORÉAL I UNESCO NAGRADILI 45 ISTAKNUTIH ŽENA U NAUCI

JEDINSTVENO GLOBALNO OKUPLJANJE NAUČNICA Održanoj u četvrtak, 23. juna u...

Kako do zakona o istospolnim zajednicama a protiv govora mržnje i diskriminacije?

Napisala Mersiha Drinjaković Glavni grad BiH danas je domaćin trećoj...