Nedavno objavljeno

Namirnica za zdravu kosu i kožu

Iako mnogi misle drugačije, nije potrebno trošiti bogatstvo na kozmetičke proizvode kako biste imali zdravu kosu i kožu

Želite li spriječiti starenje, imati blistavu kožu i jaku kosu, važno je da unosite odgovarajuće vitamine. Neki od nji su vitamin A, C, B3, E i K – koje možete naći u hrani i dodacima ishrani.

Maske od paradajza i avokada za lice, te kokos i ananas za kosu, namirnice na ovoj listi jednostavna su rješenja za zdravu kosu i kožu.

Ananas

Ananas je poznat po tome što hidrira kožu, sprečava nastajanje bora i finih linija. Veoma je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji pročišćavaju kožu, oslobađajući je od akni. Ananas također sadrži bromelain, sastav enzima koji smanjuju otečenost kože. Ananas možete direktno nanijeti na kožu ili ga svakodnevno konzumirati.

Crna čokolada

Vjerovali ili ne, možete jesti ukusnu hranu i imati zdravu kožu. Crna čokolada puna je antioksidansa, posebno flavonoida, koji se bore protiv pojave bora, poboljšavaju cirkulaciju i štite kožu od štetnih uticaja UV zračenja.

Masna riba

Ukoliko tražite najlakši način da poboljšate izgled kose i kože, ne morate tražiti dalje, jer ono što vam treba možete naći u obližnjoj prodavnici. Omega-3 riblje ulje može se naći u obliku suplemenata. Također ćete imati koristi i od ribe kao što su losos, tunjevina ili sardina. Masna riba prirodan je ovlaživač, te vašu kožu čini hidriranom, a kosu sjajnom.

Avokado

Avokado je mnogo više od zdrave prehrambene namirnice – odličan je i za njegu kože. Možete ga pojesti, ali i nanijeti direktno na kožu. Maska od avokada smanjit će bore, a njegov sok vratit će koži sjaj. Možete ga utrljati u kosu kako biste spriječili njenu isušenost i ublažili iziritiranost tjemena.

Kokosovo ulje

Redovno masiranje kose kokosivim uljem oslobodit će vas peruti. Kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva, sadrži laurinsku kiselinu i masne kiseline koje pomažu jačanje i rast kose. Također, podmlađuje kosu, ističući njen prirodan sjaj.

Orasi

Orasi su odlična užina ukoliko želite zdravu i sjajnu kožu. Nutrijenti koje orasi sadrže pomažu da koža zadrži vlažnost, smanjuju njenu upalu i štite je od štetnih uticaja UV zračenja. Orasi također doprinose zdravlju kose. Kako? Puni su vitamina B, koji potpomaže rast kose, jača je i smanjuje njeno opadanje.

Paradajz

Prestanite trošiti novac na pretjerano skupe tretmane, te umjesto toga na lice nanesite sok od paradajza. Razrežite ga i iscijedite sok, te dodajte i sok krastavca, a zatim uz pomoć blaznica mješavinu nanesite na lice, što je odličan način da se borite protiv masne kože. Takođe, kiselost paradajza odlična je u borbi protiv akni, a hranljivi sastojci savršen su čistač kože. Također, možete napraviti masku od paradajza i avokada, te je nanijeti na lice.

Kamenice

Kamenice su bogate mineralom cinkom, poznatim po jačanju imunološkog sistema i poboljšanju stanja kože. Cink pomaže održavanje strukture kože i doprinosi diobu i rast ćelija.

Crno vino

Studije su pokazale da crno vino ima mnoge zdrave osobine, a jedna od njih je da kožu čini zdravom. Resveratrol je antioksidans koji se prirodno nalazi u crnom vinu, a koji dokazano čisti kožu, umanjuje pojavu akni i sprječava razvoj novih bakterija na koži.

Latest Posts

Raport

spot_img