Nedavno objavljeno

U Art and Education Centru ArkA sinoć otvorena izložba i održana promocija knjige vizuelne umjetnice Amele Hadžimejlić

Sinoć u 18h upriličeno je zvanično otvaranje izložbe vizualne umjetnice Amele Hadžimejlić u novoosnovanom galerijskom prostoru ArkA Art and Education centra na adresi Logavina 20, Sarajevo.

Uz veliko interesovanje publike autorica predstavlja izložbu i istoimenu art-knjigu pod nazivom „Deset slika bez odgovora“, koja je ujedno i prva zvanična publikacija Udruženja za promociju umjetnosti i kulture ArkA. Izložba će biti otvorena do 07. 12. 2021. godine a može se posjetiti svakoga dana od 13 do 20h .

Ovim događajem za javnost je zvanično i otvoren ArkA Art and Education center koji kao svojevrstan projekat u kulturi ima za cilj obrazovanje u polju umjetnosti i umjetničkim disciplinama, institucionalno djelovanje kao izlagački i galerijski prostor te djelovanje kao prvi otvoreni grafički studio u Bosni i Hercegovini, opremljen i namijenjen u potpunosti za rad u tehnikama umjetničke grafike.

Prema riječima osnivača i direktora centra i Udruženja za promociju kulture i umjetnosti ArkA, Amera Hadžića: „Drago nam je da smo kroz svoj rad uspjeli uspostaviti još jednu instituciju koja treba da služi ite kako devalviranoj bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni. Pogotovo nam je velika čast što večerašnjem otvaranju prisustvuje ovoliki broj posjetilaca uz fenomenalnu izložbu i promociju knjige naše uvažene vizualne umjetnice Amele Hadžimejlić. Naš plan i cilj je da sarajevskoj, a i bosanskohercegovačkoj publici, pružimo bogat i kvalitetan izlagački program koji je fokusiran na promociju naše i regionalne scene, a večerašnji događaj je upravo prvi i vrlo bitan korak ka tome. Pored toga, za cilj imamo i obiman program edukacije, kurseva, predavanja i workshopa u poljima kulture i umjetnosti. Osnovne programe smo već uspostavili a građani Sarajeva mogu da se informišu o našem radu na našim facebook i instagram stranicama. „

Amela Hadžimejlić, akademska grafičarka i vizuelna umjetnica, rođena je 1969. u Ljubljani u Sloveniji. Na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu je završila diplomske (1989/1993) i postdiplomske studije (1996/1998), te je doktorirala (2014.) iz oblasti umjetnosti – grafika. Javnosti se do sada predstavila sa trideset samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu. Učestvovala je na više od 250 kolektivnih izložbi , internacionalnih, selektivnih i grafičkih bijenala i trijenala. Njeni radovi se nalaze u devetnaest umjetničkih kolekcija, muzeja i galerija izvan Bosne i Hercegovine. Tokom dugogodišnje izlagačke aktivnosti, njena vizualna istraživanja i interesi su veoma raznoliki i podjednako se kreću unutar tradicionalnog, multimedijalnog i konceptualnog izraza. Dobitnica je sedam nagrada za izražaje u klasičnim i savremenim medijima. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1996. godine. Obavljala je dužnost dekanese Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu od 2010 do 2014. Živi u Sarajevu i radi u zvanju redovne profesorice na Odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Latest Posts

Raport

spot_img