Nedavno objavljeno

Predstavljanje zbirki priča na romskom jeziku: Promocija knjiga “Rade Uhlik: Rromane paramiča / Romske priče / zbirke I i II“

Po prvi put, romski jezik, koji je na ovim prostorima prisutan već dugo godina, bit će predstavljen u obliku priča. Na Svjetski dan romskog jezika, u petak, 5. novembra, sa početkom u 11.00 sati, u Zemaljskom muzeju u Sarajevo, održat će se promocija knjiga Rade Uhlik: Rromane paramiča / Romske priče (Zbirke I i II).

Priče je prikupio Sarajlija Rade Uhlik, lingvista, humanista i akademik, koji je iza sebe ostavio na desetine knjiga i članaka o Romima, romskoj kulturi i jeziku, a prikupljene priče je najčešće zapisivao na gurbetskom dijalektu bh. Roma. Priče odražavaju svo bogatstvo emocije i jezika, historije, kulture i običaja romskog naroda, te na svoj način indirektno govore o položaju Roma u periodu kada su kazivane.

Urednica izdanja je dr. Hedina Tahirović-Sijerčić, književnica, prevoditeljica i profesorica romskog porijekla. Na promociji u novootovorenom Odjelu za prahistoriju Zemaljskog muzeja će se obratiti: Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH; Dobrila Govedarica, direktorica Fonda otvoreno društvo BiH; dr. Hedina Tahirović- Sijerčić, urednica knjiga; prof. dr. Igor Lakić, recenzent sa Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore; Ferida Duraković, pjesnikinja; te Mladen Uhlik, unuk Radeta Uhlika.

Odlomke iz knjiga će na romskom jeziku čitati Hedina Tahirović-Sijerčić i Dalibor Tanić, a na bosanskom Jasna Diklić.

Pozivaju se svi zainteresirani mediji da prisustvuju promociji u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, u petak, 5. novembra 2021. godine, s početkom u 11.00 sati. Davanje izjava je planirano za 10.30 sati, a zbog epidemiološko zdravstvenih mjera na snazi, molimo medije da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi.

Za više informacija o promociji, molimo pošaljite mail na info@prbih.com ili putem telefona +387 33 263 505.

Latest Posts

Raport

spot_img