Nedavno objavljeno

AARON ROSE PHILIP: Novo poglavlje

Tamnoputa transrodna manekenka sa invaliditetom bila je zvijezda Moschinove modne revije za sezonu proljeće/ljeto 2022.

Priredila Elma Tahirović

Prva velika kampanja koju je Aaron Rose Philip dobila, bila je ona 2020. godine za modnu kuću Moschino. Sada je ova antigvansko-američka manekenka, koja označava novo poglavlje istorije kada je moda u pitanju, učestvovala na Moschinovoj reviji za sezonu proljeće/ljeto 2022. održanoj u New Yorku.
Vraćajući se na ustaljenu Sedmicu mode u New Yorku nakon dvogodišnjeg digitalnog predstavljanja kolekcija, kuća Moschino predstavila je svoju kičastu, čajankom inspiriranu reviju na kišovitoj modnoj pisti u parku Bryant. U izjavi povodom učešća, Aaron Rose Philip je kazala: “Bio je to dug put i veoma sam zahvalna Bogu i svima koji su me bilo kada i na bilo koji način podržali. Nadam se da je ovo samo početak i velika inspiracija i podstrek globalnim brendovima koji uistinu rade na inkluzivnosti i normaliziranju prisustva talentiranih osoba sa invaliditetom, koje su veoma značajne i koje mogu učiniti mnogo ukoliko se okruženje odvaži da nam pruži priliku.”

Inkluzivna modna industrija

Dvadesetogodišnja Aaron Rose postala je 2018. prvi tamnoputi transrodni model sa invaliditetom koji je ikada zastupala neka velika modna agencija, a od tada je bila angažirana za nekoliko velikih snimanja i kampanja.
Rođena u Antigvi i Barbudi, dijagnozu cerebralne paralize dobila je kao beba. Sa samo tri godine sa roditeljima seli u Ameriku, te od tada žive u New Yorku.
Godine 2015., kada joj je bilo četrnaest, izjasnila se kao rodno fluidna, nekoliko godina se identificirala kao nebinarna osoba, da bi se 2018. izjasnila kao transrodna žena. Zasluge za to pripisuje supermodelu Naomi Campbell i glumici Jillian Mercado, jer su je inspirirale da postane model i radi u cilju inkluzivnije modne industrije.

Na modnoj pisti debitirala je 2019., a kreativni direktor Moschina Jeremy Scott angažirao ju je kao jedino zaštitno lice za kampanju za sezonu jesen/zima 2020.

U svojoj petnaestoj godini, Aaron Rose Philip objavila je knjigu nazvanu This Kid Can Fly: It’s About Ability (Not Disability), u kojoj je opisala iskustva tokom odrastanja sa cerebralnom paralizom.
Još u srednjoj školi odlučila je da se bavi modelingom. Otkrivena je putem društvenih mreža, gdje je komentirala nedostatak tamnoputih transseksualnih žena u modnoj industriji, a da ne pominjemo osoba sa invaliditetom.
Aktivno je radila u cilju inkluzivne industrije putem editorijala na kojima se našla u magazinima W, i-D, Dazed, Elle, Allure, Vogue i drugim, te se pojavljivala u kampanjama za Dove, Sephoru i Nike, kao i spotu Miley Cyrus za pjesmu Mother’s Daughter, koja ima preko 100 miliona pregleda.

Knjiga koju je Aaron Rose Philip objavila u svojoj 15. godini, u kojoj je opisala iskustva tokom odrastanja sa cerebralnom paralizom

Latest Posts

Raport

spot_img