Nedavno objavljeno

PRVI FESTIVAL UN-a U BiH: Zamisli i promijeni

Ovogodišnji Dan Ujedinjenih nacija obilježen je u Bosni i Hercegovini Festivalom #ZamisliPromijeni, održanim u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a slavio je obične ljude koji, korak po korak, stvaraju promjene u svom okruženju

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimila Imrana Kapetanović

Ni tmuran, hladan i na momente kišovit dan nije spriječio brojne Sarajlije i Sarajke svih generacija da pohrle ka Zemaljskom muzeju, u kojem su promocijom kulture, kreativnosti i stvaralaštva, inovacija i preduzetništva, jednakosti i različitosti, naslijeđa, umjetnosti i ekologije, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini obilježile svoj dan Festivalom #ZamisliPromijeni.


Dvadeset odabranih učesnika sajamskog dijela, omladinski bendovi, muzičari, kuhari, animatori i recitatori – partneri programa i agencija UN-a u BiH koji aktivno rade na pozitivnim promjenama u svojim lokalnim zajednicama i šire – učinili su posjetu Zemaljskom muzeju za više hiljada građana nezaboravnim i drugačijim iskustvom. Učesnici Festivala #ZamisliPromijeni došli su iz mnogih bh. gradova i opština.
“Neizmjerno sam zahvalna svima koji su nam se pridružili na ovom prvom Festivalu UN-a u BiH, i posebice ponosna na ljude i organizacije koji su prezentovali i pričali o svojim akcijama koje donose promjene nabolje. Ovo su inovatori, poduzetnici, lideri mladih, aktivisti i obični ljudi sa kojima agencije UN-a u BiH imaju privilegiju raditi svakodnevno i podržavati njihove pozitivne doprinose razvoju zajednica i zemlje. Iako je izazova mnogo, i ovo nije lak period ni za svijet ni za Bosnu i Hercegovinu, iskreno se nadam da aktivnosti koje smo danas istakli mogu poslužiti kao vodič za sve što se može postići kada se zajednički radi za dobrobit svih. I da ćemo vidjeti još više takvih pozitivnih koraka širom Bosne i Hercegovine u budućnosti”, kazala je za Graciju Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

Uspješne priče iz BiH

Partnerstvo Ujedinjenih nacija u BiH i Zemaljskog muzeja, koje je omogućilo besplatan ulaz u Muzej od 21. do 24. oktobra, podsjetilo je građane da riznica ove institucije čuva tragove bogate prošlosti i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Također, na sajamskim mini paviljonima predstavilo je uspješne poduzetničke priče iz cijele BiH potpomognute djelovanjem UN-ovih agencija.
Naprimjer, EU4Agri je projekat koji unutar platforme EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, a UNDP je odgovoran za provedbu projektnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i ruralnog razvoja. Mini paviljon u Zemaljskom muzeju predstavio je rezultate rada, ali i izložio neke od proizvoda koji danas postoje na tržištu i zahvaljujući pomoći kroz ovaj projekat.


“EU4Agri podržao je 45 investicija bh. poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 10,7 miliona KM, od čega je 6,3 miliona finansirala EU. Projekat trenutno ima otvorene pozive za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a otvorili smo i javni poziv za investicije u ruralnoj tržišnoj infrastrukturi za jedinice lokalne samouprave”, govori nam Kemal Nedžibović, saradnik za komunikacije u EU4Agri, ističući kako ovaj projekat zapravo podržava poljoprivrednike iz cijele BiH. “Pomažemo običnim ljudima na terenu, s namjerom da budu još uspješniji.”

Program BizUp

Među izlagačima smo pronašli i Radomirku Alić, 29-godišnju osnivačicu malog porodičnog biznisa, kafe-slastičarne “Slatki zalogaj” iz Srebrenice. Ova vedra i energična poduzetnica ispričala nam je kako se, bez ikakvih očekivanja, krajem prošle godine prijavila na otvoreni poziv za program BizUp, osmišljen za poduzetnice, koji je objavila agencija UN Women u saradnji sa ambasadama Kraljevine Švedske i Velike Britanije, a realizirala Fondacija 787. Poziv je tražio 12 poduzetnica iz cijele BiH koje bi učestvovale u BizUp programu radi boljeg i lakšeg prevazilaženja krize uzrokovane pandemijom. “Radili smo puno tokom ove godine, a fokus je bio na online prodaji. Prošli smo edukacije o tome kako promovirati proizvode, kako ih fotografirati, potom rad na novim proizvodima. Svašta smo naučili u tom ciklusu od devet edukacija”, priča Radomirka, koja je “Slatki zalogaj” otvorila s mužem prije tri godine. “U međuvremenu sam shvatila, uz iskustvo najrazličitijih poteškoća, da poduzetnik ne može biti svako. Stalno učiš, edukuješ se na mnogo polja, od komercijale i promocije do toga kako privući goste, a kroz BizUp sam stvarno to znanje zaokružila i sad slijedi pretvaranje teorije u praksu”, kaže nam Radomirka, čijih je pet torti koje je za degustaciju donijela na sajam nestalo brzinom svjetlosti.


Programi i agencije Ujedinjenih nacija promovisali su saradnju s ljudima, kompanijama, organizacijama i institucijama širom BiH koje podržavaju u osmišljavanju i realizaciji promjena u svojim zajednicama, uz saradnju sa svojim međunarodnim partnerima i donatorima. Ujedinjene nacije u BiH zahvaljuju se UN agencijama i partnerima: IOM Modni kutak, Nevid teatru, Muzičkoj školi Banja Luka, AIESEC-u, Vjeki Krameru, omladinskim bendovima Zelene oči, Krx, AMD i VuciBAtine, koji zajednički djeluju u Srebrenici, Bratuncu i Vlasenici, zatim Balkantini Sarajevo, SOR-u “Narcis” iz Posušja, Privrednom društvu AquaBalkan iz Konjica, NVO-u Genesis i UPSHIFTu, bendu Deminutiv, Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo, kafe-slastičarni “Slatki zalogaj”, čokolateriji Bashka, BHWI fondaciji, Programu za smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj, inicijativi IT Girls i svim drugim učesnicima ovog festivala, koji su obogatili program i koji svaki dan mijenjaju svoje okruženje nabolje.

 

Gracija 416, novembar 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img