Nedavno objavljeno

Slow living

Nova gimnastičko-filozofska era: emotional boxing za oslobađanje pozitivne energije i pronalaženje samopouzdanja, kornjača-vježbe i programi dobrog raspoloženja

Prvo trenutak za razmišljanje: od ove godine postoji i Svjetski slow dan. Po prvi put se slavilo nešto što nema veze s plesom i pokretom, nego se promovirala sporost. To je dobar znak. Prilika za razmišljanje o našoj frenetičnoj svakodnevnici. Čak je i u vježbaonicama po anglosaksonskoj matrici, kao što je Virgin Active, pobijedila kornjača, koja nije slučajno postala simbol SlowFita.

Gimnastička filozofija

Radi se o načinu vježbanja, možda je bolje reći načinu života, koji predviđa vježbe meditiranja, disanja, vizualiziranja i koncentriranja za duhovni relaks. Radi se o “gimnastičkoj filozofiji” koja promovira sve što poboljšava životni stil i ne bori se protiv brzine, nego protiv užurbanosti i površnosti. Filozofiji koja je sasvim suprotna današnjem životu kao na trkaćoj stazi, punom kašnjenja i preticanja.

Među novim antistres disciplinama je Emotional Boxing, tip aktivnosti koji koristi pokrete thai boksa oslanjajući se na pokrete ostalih disciplina za ponovno pronalaženje snage, sigurnosti i samopouzdanja. Nema tu ničeg sličnog žestokim pokretima Hilary Swank u filmu Djevojka od milion dolara. Centralna figura – psihosomatski trener – pomaže oslobađanju tijela, ponovnu cirkulaciju emocija i punjenje energijom. Posebno se preporučuje osobama koje imaju potrebu za buđenjem vlastitih, pomalo uspavanih, životnih funkcija, jer ova disciplina služi za otklanjanje napetosti iz mišićne strukture, kao i ljutnje, frustracija i bijesa koji svakodnevno povećavaju teret na našim leđima.

Buđenje uz tibetanska zvona

Poruka je jasna: sport više ne predstavlja samo način za poboljšanje vlastite fizičke kondicije i oblikovanje tijela, nego i razonodu i razmišljanje. Iskorištavanje potencijala sporta, termalnih voda, ishrane i umjerenih tretmana sve dok se ne stigne na prag dobrog raspoloženja, sinteze fizičkog i mentalnog zdravlja. Tako je nastao program nazvan Good Mood and Sweet Fitness, kojeg pored tradicionalne ili najnovije masaže, kao Deep Serenity (spiralna masaža kružnim pokretima po cijelom tijelu sa izvanredno opuštajućim djelovanjem) čine lagane personalizirane vježbe, prema različitim potrebama. Vježba se u zatvorenom, ali i na otvorenom, upražnjavaju se šetnje, ali i vježbe u vodi, gdje su pokreti ublaženi zahvaljujući djelovanju tekućine. Dobra masaža jednako vrijedi kao i meditacija, ovo vježbanje duha osnova je psihofizičkog zdravlja. Tu teoriju prihvatili su u londonskoj Elemis Day Spa, tajnoj adresi mnogih slavnih osoba, gdje se završetak masaže označava tibetanskim zvonima, što je znak vraćanja u stvarnost, kao i pucketanje prstima nakon hipnoze.

Iz londonske prijestonice dolazi i guru za detoksikaciju Nish Joshi, autor nekoliko knjiga i vlasnik klinike koja nudi skup program, uz obećanje da ćete biti puni energije i da će vam koža i kosa izgledati sjajno. Među klijentima su Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, Sadie Frost i Ralph Fiennes. Doktor Joshi, više od prepisivanja dijeta (iako je prehrambeni šestonedjeljni režim izuzetno strog), uči zdravom načinu života koji, teoretski, pacijent usvaja zauvijek. Sem toga, za eliminiranje toksina koristi drevni kineski način pomoću staklenih sijaličastih čaša, koje se apliciraju na određene leđne tačke kako bi se glavni organi pročistili i napunile baterije.

Čin oslobađanja

Ritual obnavljanja kože je eksfolijacija. Na raspolaganju je veliki broj high tech eksfoliatora za kućnu upotrebu, iako slow filozofija preferira teksture s mikročesticama prirodnog porijekla i esencijalnim uljima kako bi se koža nahranila nakon skidanja njenog površinskog sloja. Klasični ritual na prelasku iz jednog godišnjeg doba u drugo je odstranjivanje svega starog s našeg “vanjskog omotača”. Metaforički, to je i bacanje svega onog što nam više ne treba u životu. Tako jedan antički ritual ljepote može postati jedan oslobađajući čin. Što je dobar početak.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img