Nedavno objavljeno

5 sabotera dijete

Prošla su par mjeseci od novogodišnjih odluka o zdravom životu, pravilnoj ishrani, dijetama, povećanoj fizičkoj aktivnosti. Vrijeme je za podvlačenje crte i sumiranje rezultata. Jeste li otkrili šta vam je najteže palo? Ako ste početkom godine u svoju svakodnevnicu uveli određen režim ishrane, gdje ste naišli na prepreke? Evo nekoliko otkrića o tome šta se može ispriječiti između vas i pokušaja da ostanete dosljedni određenom režimu ishrane kao i savjeta kako se vratiti na pravi put.

1. NEDOSTATAK SNA

Svi smo, naravno, različiti, i nije nam svima potreban isti broj sati za san, ali ako organizam iscrpljujete nedovoljnim vremenom potrebnim za spavanje, to će vam se vratiti kao bumerang. Istraživanja su pokazala da je kratkotrajan san povezan s povećanjem težine. Nedostatak sna utiče na nepravilan rad hormona koji reguliraju glad, zbog toga nam raste apetit, ne možemo kontrolirati potrebu za slatkim i jednostavno ne osjećamo kad smo siti. Morate pronaći način da izbalansirate vrijeme potrebno za spavanje. Imat ćete i više energije da se posvetite svemu onome što vas čini sretnim.

2. NEAKTIVNOST

Sve je povezano: ako patite zbog neispavanosti, nećete imati ni snage da se posvetite vježbanju, toliko potrebnom kako bi vaša dijeta imala veći efekat. Prema studiji koju je objavio International Journal of Workplace Health Management, osobe koje vježbaju produktivnije su na radnom mjestu i bolje raspoložene od onih koje se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću. Vježba oštri um i motivira duh, što, opet, daje daleko više snage da nastavite sa unošenjem zdravih namirnica u organizam, bez padanja u iskušenje za grickalicama, masnim ili slatkim zalogajima koji će vas vratiti korak unazad.

3. MENTALNE BARIJERE

Umor i nemotiviranost za vježbanje pokvarit će vam raspoloženje, osjećat ćete se neproduktivno i loše. Ovakvo stanje svijesti je najplodnije tlo za loše odluke: preskočit ćete zdravi doručak, odgoditi planirani odlazak u teretanu jer vam se nagomilao posao koji ne stižete uraditi, pa ćete ostati budni dokasno kako biste nadoknadili propupšteno. I ujutro ustati umorni.

4. LOŠE PLANIRANJE

Morate bolje organizirati svoje vrijeme inače ćete upasti u začarani krug. Sve već navedeno će rezultirati time da ćete početi podbacivati u realizaciji plana dijete. Loše ćete planirati obroke, nećete imati volje ni snage da sebi odredite sedmični jelovnik, pa ćete trčati u samoposlugu u zadnji čas i kupovati nešto što će vam se samo na prvu učiniti kao dobar izbor. Napravit ćete ustupak dotad ustaljenom režimu ishrane koji će se vremenom pretvoriti u pravilo. Ne dopustite da vam loša organizacija pokvari planove!

5. DEMOTIVACIJA 

Prejedanje je posljedica svih navedenih faktora. Završit ćete obrok i optuživati se: Kako sam mogla ovoliko pojesti? Kad ovakav način ishrane počne uticati na vaš izgled i formu, shvatit ćete da vam je potrebna motivacija. Napravite reorganizaciju navika, pronađite balans između svakodnevnih obaveza i provođenja plana pravilne prehrane. Osluškujte svoje tijelo, vratite se sedmičnom planiranju obroka, ne propuštajte treninge i brzo ćete osjetiti kako vam se tijelo vraća u zadovoljavajuću kondiciju.

Latest Posts

Raport

spot_img