Dnevne vrijednosti kvalitete zraka u Sarajevu premašene čak u 90% vremena!

Nedavno objavljeno

Prema preliminarnim rezultatima „Studije raspodjele izvora zagađenja zraka u BiH“, koja je provedena u periodu od novembra 2020. do januara 2021., zagađujuće materije u zraku imaju izuzetno visoku, zabrinjavajujuću vrijednost.

Studija mjerenja emisija zagađujućih materija, na osnovu koje će se znati ko i koliko zagađuje zrak u BiH, istovremeno je realizirana u šest bh. gradova: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Banja Luka, Brod i Bijeljina. Kao jednu od glavnih aktivnosti višegodišnjeg projekta za unapređenje kvaliteta zraka u BiH “IMPAQ”, studiju je provela Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA) uz pomoć svog vodećeg projektnog partnera – Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta (SMHI) i podugovaračkih istraživačkih instituta iz regiona, kako bi se dobilo nepristrasno mjerenje i mišljenje.

Tako su u Sarajevu, prema prvim podacima, na osnovu novih, ažuriranih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije dnevne vrijednosti kvalitete zraka premašene čak u 90% vremena, odnosno mjerenog perioda.

Hemijska analiza uzoraka poslužit će za popis glavnih izvora čestičnog zagađenja (PM2.5). Preliminarni podaci ukazuju da se oko četvrtina ovih čestica emitira izgaranjem drva i peleta za potrebe grijanja, dok otprilike petina dolazi od izgaranja fosilnih goriva, što podrazumijeva korištenje uglja za potrebe grijanje te rad motornih vozila.

Poznato je da čestice PM2.5 mogu “preći” velike udaljenosti, čak nekoliko stotina kilometara te  studija ukazuje da je četvrtina ovih čestica prisutna u zraku u BiH iz zemalja okruženja, ali i šire.

Zanimljiv podatak je da nekoliko pojedinačnih događaja, poput građevinskih radova ili spaljivanja otpada, može imati produženo djelovanje na ljude i okolinu. Naime, značajnom udjelu zagađujućih čestica nastalih prilikom velikih građevinskih radova okolno stanovništvo će biti izloženo još tri naredna mjeseca tokom zimskog perioda. Oko 10% tih čestica će ostvariti produženo djelovanje na ljude i okolinu.

Daljnji rezultati studije bit će predstavljeni u zimu i proljeće naredne godine, dok će se u međuvremenu sa projektnim partnerima raditi provjera preliminarnih rezultata, odnosno njihova usaglašenost sa dostupnim inventarom emisija.

 

Pročitaj još
Related

FRANCES MCDORMAND PUBLICI PREDSTAVILA “ZEMLJU NOMADA” I ODRŽALA MASTERCLASS ZA GLUMCE IZ REGIJE

Održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog....

Planinari spriječili stvaranje deponije na Bjelašnici

Na obje lokacije, kako su istakli iz Udruženja, bilo...

Sportsko plesni klub Astorija proslavio 25. rođendan 

Dvije i po decenije uspješnog rada, plesa, takmičenja i...