Vitamini za desert – Jabuke sa smokvama

Zimi smo osjetljiviji na viruse i prehlade pa nam je potreban dodatan izvor vitamina. Ubacite ih i u ono što najviše volite, desert

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
800 g kiselih jabuka,
6 slatkih jabuka,
4 suhe smokve,
malo badema u listićima,
1 limun,
80 g šećera,
malo majčine dušice, malo cimeta,
40 g putera,
so

PRIPREMA: Naribati koru limuna, iscijediti sok. Kisele jabuke oguliti, izrezati na komadiće i posuti limunovim sokom da ne potamne. Istopiti 20 g putera, dodati jabuke, koricu limuna, 3 kašike šećera, cimet, majčinu dušicu i malo soli. Pržiti na laganoj vatri, često miješajući dok se jabuke ne pretvore u pire. Rasporediti u 4 tanjira, te kalupom ili većom šoljom oblikovati pravilan krug. Slatke jabuke prepoloviti, odstraniti sjemenke, izrezati na tanke kriške i pržiti u većoj tavi na ostatku putera sa preostalim šećerom. Rasporediti kriške preko pirea, posuti tanko narezanim smokvama, listićima badema i poslužiti. 

Pročitaj još
Related

Trešnje i bademi

Potrebno (za 6 osoba) ½ kg trešanja 100 g brašna 1 prašak...

Tiramisu sa mascarponeom i čokoladom

Potrebno (za 4 osobe): ½ kg trešanja 120 g brašna 60 g...

Torta sa trešnjama

Potrebno (za 6 osoba): ½ kg trešanja 125 g brašna 75 g...

Piletina s limunom i začinskim biljem

POTREBNO: Pile izrezano na komade (oko 1,2 kg), mješavina aromatičnog bilja...