Limun-kocke

Da biste u ovim hladnim, zimskim danima unijeli što više vitamina C, pored čajeva, limunada i ostalih tekućina u koje redovno stavljate limun, možete da ga konzumirate i u kolačima i namazu s limunom, čije vam recepte nudimo

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
350 g brašna,
kašičica i po praška za pecivo,
1/2 kašičice soli,
1 šolja šećera,
1 kašika limunove korice,
10 kašika putera,
1 jaje i 1 bjelanjak,
2 kašike kiselog vrhnja,
po kašičica ekstrakta limuna i ekstrakta vanilije

Za glazuru:
1/2 šolje putera,
300 g šećera u prahu,
2 kašičice limunove korice,
2 kašike soka od svježeg limuna

PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 190 °C. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so te stavite na stranu. U drugoj zdjeli pomiješajte limunovu koricu i šećer te vrhovima prstiju lagano utrljavajte dok šećer ne dobije svijetložutu boju i miris limuna. Dodajte puter u šećer i limun i miksajte dok se sastojci ne povežu. Umiješajte jaje, zatim bjelanjak. Dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt limuna i vanilije i miješajte dok se sve ne sjedini. Polako dodajte suhe sastojke u smjesu i miješajte sve zajedno. Posudu za pečenje namastite puterom te ravnomjerno izlijte smjesu. Pecite oko 15 minuta. Kada je tijesto pečeno, ohladite ga, zatim namažite glazuru, i izrežite na kvadrate.

Glazura: Dobro umutite puter, pa dodajte šećer u prahu, limun i sok od limuna, i miješajte dok ne postane pahuljasto.

 

Pročitaj još
Related

Fusilli s piletinom i maslinama

Potrebno (za 4 osobe): 320 g tjestenine ½ kg sitno isjeckane...

Trešnje i bademi

Potrebno (za 6 osoba) ½ kg trešanja 100 g brašna 1 prašak...

Tiramisu sa mascarponeom i čokoladom

Potrebno (za 4 osobe): ½ kg trešanja 120 g brašna 60 g...

Torta sa trešnjama

Potrebno (za 6 osoba): ½ kg trešanja 125 g brašna 75 g...