Nedavno objavljeno

Tragedije na filmskim setovima

Vijest da je glumac Alec Baldwin usmrtio kolegicu - snimateljicu, te ranio reditelja na setu, odjeknula je širom svijeta, ali nas i podsjetila na sve nesretne slučajeve tokom kojih su stradavali glumci i drugi radnici na setovima za vrijeme snimanja filmova

Svijet je u šoku nakon što je holivudski glumac Alec Baldwin (63) na filmskom setu  rekvizitnim pištoljem usmrtio snimateljicu Halynu Hutchins (42)  dok je ranio reditelja Joela Souza (48). Ova tragedija odjeknula je širom svijeta, ali nas i podsjetila na sve nesretne slučajeve tokom kojih su stradavali glumci i drugi radnici na setovima za vrijeme snimanja filmova.

Godine 1994. glumac Michael Massee je usmrtio sina Brucea Leeja, Brandona Leeja koji je u filmu ‘Vrana’ imao glavnu ulogu. U završnoj sceni, Massee je trebao ispaliti hitac iz pištolja u Leeja, no u cijevi je pištolja je zaostalo zrno koje je Leeja teško ranilo, ali uprkos hitnoj operaciji Brandon nije preživio. Iako se prvo sumnjalo na ubistvo istraga je pokazala da se radi o nesretnom slučaju, a iako je film bio dovršen, danas već preminuli Massee ga nikada nije pogledao, kriveći sebe za smrt mladog glumca. Nakon tragičnog događaja, filmski setovi postali su mnogo sigurniji, ipak kobne greške se ponavljaju.

“Naše misli su uz bližnje Halyne Hutchin i ranjenog Joela Souze, ali i svih uključenih u incident. Niko ne bi smio biti ubijen na filmskom setu pištoljem”, napisala je sestra Brandona Leeja, Sharon Lee na službenom profilu preminulog glumca, a oglasio se i  filmski režiser James Gunn na čijem se setu prije skoro 30 godina dogodila tragedija. “Moj najveći strah oduvijek je bio da će netko tragično stradati na jednom od mojih setova, molio sam se da se to nikad ne dogodi. Moje misli i molitve su uz sve pogođene ovom tragedijom, posebno uz Halyni Hutchins i njezinu porodicu”, napisao je reditelj.

Glumac Vic Morrow i dvoje dječjih glumaca Myca Dinh Ie (7) i Renee Shin- Yi Chen (8) poginuli su nakon pada helikoptera na setu filma ‘Twilight Zone: The Movie’. Pri snimanju scene eksplozija je zahvatila dio helikoptera koji se počeo nekontrolirano vrtjeti. Glumci su tragično preminuli, a posada se uspjela spasiti. Zbog aviona je preminuo i Art Schooll, inače strastveni ljubitelj aviona i vlasnik pilotske škole, a za holivudske filmove često je snimao akcijske scene. Tako je bilo i 1985. kada je snimao za film ‘Top Gun’. Izgubio je kontrolu, a glumac kao ni avion nikad nisu pronađeni.

Natalie Wood preminula je 1981. u pauzi snimanja filma ‘Brainstorm’. Glumica se uputila na krstarenje sa suprugom i prijateljima, a tragedija koja je pogodila filmski svijet nakon istrage je proglašena nesretnim slučajem. Scene filma bile su već gotovo snimljene u potpunosti, ali je do kraja snimanja njezinu ulogu preuzela dvojnica.

Na snimanju filma ‘Shark’ 1969.  reditelja Samuela Fullera, kaskader je ušao u more kako bi snimio scenu s morskim psom, no snimanje se pretvorilo u pravi horor kad se morski pas oteo kontroli te skoro nasmrt izgrizao glumca. Film je nakon prekida ipak završen, a bizaran događaj producenti su odlučili iskoristiti za promociju filma, pa je zgroženi reditelj tražio da se njegovo ime makne s uvodne špice.

Sarah Jones, pomoćna snimateljica preminula je u 2014. na snimanju filma o Greggu Allmanu ‘Midnight Rider’ nakon što ju je udario voz. Produkcija nije imala dozvolu za snimanje na pruzi, a reditelj Randall Miller se nakon tužbe izjasnio krivim za ubojstvo iz nehata. Njegova kompanija morala je platiti kaznu od 74.900 dolara, a Miller je odslužio pola zatvorske kazne.

Kaskaderka S.J. Harris kojoj je snimanje filma ‘Deadpool 2’ bio prvi kaskaderski projekat poginula je izgubivši kontrolu nad motociklom koji je proletio kroz prozor zgrade. Prema policijskom izvještaju Harris nije nosila kacigu iako je bila profesionalna vozačica motocikla.

Izvor: www.vecernji.hr

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img