Nedavno objavljeno

Kad štitnjača zakaže

Koliko znate o maloj žlijezdi leptirastog oblika, smještenoj u dnu grla? Ako ste žena i imate između 25 i 50 godina, saznajte nešto više 

Nikako da se odmorite, naspavate, teško vam je da obavljate i obične svakodnevne poslove, više se znojite, opada vam kosa, lako dobivate kilograme ili naglo mršate uprkos kontroliranoj ishrani? Možda se samo radi o stresu, trenutnoj preopterećenosti na poslu, porodičnim problemima ili je možda u pitanju poremećen rad štitne žlijezde. Treba da znate da kod jedne od 50 žena i jednog od hiljadu muškaraca, takve i slične simptome izaziva nedovoljno aktivna ili preaktivna štitna ili tiroidna žlijezda. Ukoliko blagovremeno ne reagirate i ne počnete sa liječenjem, možete izazvati neke druge zdravstvene probleme, kao što su visok pritisak, srčana oboljenja, anemija…

Tiroidna žlijezda spada u endokrine žlijezde (sa unutarnjim lučenjem) i dio je endokrinog sistema. Jedna je od najvećih žlijezdi u ljudskom tijelu, teška je oko 30 grama, nalazi se na prednjoj strani vrata i izgleda kao leptir sa raširenim krilima. Glavni zadatak štitnjače je stvaranje tiroidnih hormona, a to su tiroksin T4 i trijodtironin T3, koji utiču na sve ćelije u organizmu i povećavaju njihovu aktivnost – djelujući na metabolizam i na razvoj centralnog nervnog sistema. Ćelije štitne žlijezde jedine su ćelije u našem organizmu koje mogu apsorbirati jod – uzimaju ga iz hrane, kombiniraju sa aminokiselinom tirozinom i pretvaraju u tiroksin i trijodtironin. Ova žlijezda utiče na gotovo sve funkcije organizma, kao i na količinu energije, pamćenje, težinu, rast, nivo holesterola, zdravlje očiju, kože i kose. Bolesti štitnjače, uslovno rečeno, možemo podijeliti na one sa proizvodnjom hormona (previše ili premalo), te one koje nastaju zbog njenog pojačanog rasta, što izaziva pritisak i oteklinu na vratu.

Hipotireoza Najčešći poremećaj rada štitnjače je njena nedovoljna funkcija. Hormon T4 ili tiroksin stiže u sve ćelije našeg organizma, a kada ga nema dovoljno dolazi do usporenosti funkcija i osjećaja stalnog umora. Nedovoljna aktivnost štitne žlijezde naziva se hipotireoza. Žene su cijelih 20 puta sklonije ovoj bolesti, jer stalna promjena nivoa hormona usljed menstrualnog ciklusa i trudnoće može djelovati na njihov imunitet. Kod sedam posto žena tokom trudnoće zabilježen je privremeni oslabljen rad štitne žlijezde. Rizik od pojave hipotireoze raste sa godinama. Najčešće se radi o upalnom procesu usljed kojeg se oštete ćelije štitnjače, te ona nije u stanju proizvoditi dovoljnu količinu hormona. U velikom broju slučajeva radi se o autoimunoj bolesti po imenu Hashimotov tiroiditis – po japanskom ljekaru Hakaru Hashimotou, koji ga je prvi zabilježio: “Naš se organizam zbuni, te se, umjesto da napada infekciju, bori protiv svojih organa.”

Ukoliko blagovremeno ne reagirate i ne počnete sa liječenjem, možete izazvati ne

Do ove pojave dolazi usljed stresa, ali može biti i nasljedna, dok veoma rijetko može nastati i kao posljedica terapije pretjerane funkcije štitnjače. Simptomi: povećanje tjelesne težine, umor, slaba koncentracija, depresija, povišen holesterol, obilne i neredovne menstruacije, opadanje kose, suha koža, promuklost. Većina pacijenata se naglo deblja, dok se kod nekih pojavljuje kombinacija navedenih simptoma. Liječenje podrazumijeva svakodnevno unošenje određenih doza tiroksina i kontrolu nivoa hormona u krvi prema preporuci ljekara. Veoma je važno utvrditi pravu dozu tiroksina, koja zavisi od nivoa hormona, tjelesne težine i godina starosti. Ukoliko se pretjera sa količinom tiroksina, može doći do pretjerane aktivnosti štitnjače, a ako je doza nedovoljna, nećete se osloboditi neprijatnih simptoma.

Hipertireoza Preaktivna štitna žlijezda uzrokuje ubrzan metabolizam, dakle, sve ćelije u našem organizmu ubrzano obavljaju svoje funkcije. Simptomi nekada mogu i izostati, najčešće ih ima više, a to su razdražljivost, nesanica, nervoza, pojačan apetit uz gubitak tjelesne težine, pretjerano znojenje, lupanje srca. Hipertireoza se naziva Gravesova ili Basedowa bolest. Tijelo stvara antitijela koja se vežu za štitnjaču, podstičući je da stvara previše hormona. Za višak hormona nekada mogu biti odgovorni jedan ili više čvorića na štitnjači, a radi se, uglavnom, o dobroćudnim izraslinama. Upala štitnjače ili tiroiditis može pojačati lučenje hormona, što traje nekoliko sedmica. Najčešći je postpartum tiroiditis koji se javlja nakon poroda. Hipertireoza se, također, može javiti usljed neadekvatnog liječenja hipotireoze. Nakon utvrđivanja visine hormona u krvi (osim T3 i T4, važna je vrijednost hormona TSH) određuje se adekvatna terapija lijekovima. U nekim slučajevima se nakon prestanka uzimanja lijekova bolest ponovo vraća i onda se preporučuje liječenje radioaktivnim jodom. Trajni način izlječenja je hirurško odstranjivanje dijela ili cijele štitne žlijezde, a primjenjuje se kada je uzrok bolesti čvor.

Ishrana kod oboljenja štitne žlijezde

Za jačanje funkcije štitne žlijezde kod hipotireoze ishrana mora biti bogata vitaminom C, niacinom, riboflavinom (B2) i vitaminom B6 – svi su veoma važni za proizvodnju hormona. Vitamin C je značajan za imunitet, ali i za pravilan rad štitnjače, važan je i kod hipo i hipertireoze, a nalazimo ga najviše u agrumima, kiviju i kiselom kupusu. Najviše riboflavina ima u mliječnim proizvodima, gljivama, janjetini i svinjetini. Niacin nalazimo u smeđoj riži, integralnim žitaricama, tunjevini, puretini i piletini, a vitamin B6 u bananama, riži, ječmu, sjemenkama suncokreta i grašku.

Vitamin C je značajan za imunitet, ali i za pravilan rad štitnjače

Preaktivna štitnjača (hipertireoza) može ukrasti kalcij iz kostiju, ishranu pojačajte dodatnim količinama mlijeka, mliječnih proizvoda i brokula. Preporučuju se i takozvani prirodni potiskivači hormona: kupus, kelj, blitva, hren, soja, špinat. Izbjegavat ćete ih u ako vaša štitnjača nije dovoljno aktivna. Vašem organizmu treba i jod, ima ga u algama, tuni, lososu. Vitamini E i A, kao i cink, također učestvuju u stvaranju hormona štitnjače. Brokule, bademi, kikiriki, sjemenke suncokreta obiluju vitaminom E, u crvenom i narandžastom voću i povrću nalazimo vitamin A, a cink u ječmu i različitim vrstama mesa.


U postavljanju precizne dijagnoze prvi korak jeste mjerenje nivoa hormona u krvi, i to T3, T4 i TSH

Ako vam je pronađen čvor na štitnjači, nemojte paničariti – u 90% slučajeva radi se o dobroćudnim izraslinama

Kao i druge organe i žlijezde, i štitnjaču mogu napasti bakterije ili virusi – te je potrebno pristupiti adekvatnom liječenju

Leptirasta žlijezda proizvodi hormone koji utiču na svaki organ, tkivo i ćeliju u organizmu

 

HIPOTIREOZA

* usporeni refleksi

* umor

* depresija

* otežano prisjećanje

* krhkost i opadanje kose

* žućkasta, suha koža

* promuklost, gušavost

* preosjetljivost na hladnoću

* debljanje

* usporen rad srca

* povišen holesterol

* neredovan ciklus, jaka krvarenja

* zatvor

* bolni mišići

*oticanje nogu


HIPERTIREOZA

* nervoza

* poremećaj spavanja

* izbuljene oči, preosjetljivost na svjetlo

* gušavost

* pojačano znojenje

* preosjetljivost na toplotu

* gubitak težine

* ubrzan rad srca (lupanje)

* problemi sa disanjem

* pojačan apetit, ubrzana probava

* oskudno menstrualno krvarenje, problemi sa plodnošću

* slabost mišića

* naticanje nogu

 

Latest Posts

Raport

spot_img