Nedavno objavljeno

POVIŠENA TEMPERATURA KOD DJECE: Kada biti zabrinut, a kad se opustiti

Savjeti za roditelje šta učiniti kada dijete dobije temperaturu

Groznice znaju biti zastrašujuće za roditelje, posebno one koji su dobili svoje prvo dijete. Svako dijete će, prije ili kasnije, iskusiti groznicu, bez obzira koliko vi oprezni bili. Važno je da roditelji znaju šta trebaju činiti kada do toga dođe. Prvo, kako treba izmjeriti temperaturu.
Postoji nekoliko vrsta toplomjera, od standardnih oralnih, do novih temporalnih arterijskih skenera. Možete koristiti bilo koji od ovih uređaja, ali digitalni toplomjer je, u osnovi, sve što vam treba. Kada su u pitanju bebe i mlađa djeca, najbolje je koristiti rektalni toplomjer. Ukoliko vam se njegova upotreba čini komplicirana, možete koristiti uređaj sa kojim ste najkonforniji. Kod starije djece, oralni toplomjer će dati najbolje rezultate, ukoliko će ga dijete tolerisati.
Šta je to groznica? Definira se kao temperatura viša od 38º C. Normalna tjelesna temperatura je 37º C. Međutim, temperatura svima varira tokom dana i tokom godina, a na nju utiče i nivo fizičke aktivnosti, kao i ostali faktori. Nemojte se plašiti ukoliko tjelesna temperatura vašeg djeteta varira. Magični broj groznice je 38º C.
Da li je groznica uvijek znak da je dijete ozbiljno bolesno? Ne nužno, kaže pedijatar David Hornick sa klinike u Clevelandu: “Mnogi roditelji misle da groznicu uzrokuju virusi ili bakterije, ali zapravo je izaziva imuni sistem djeteta, koji se bori protiv mikroba.”
Mikrobi ne vole visoku temperaturu. Zbog toga tijelo šalje hormone, koji će podići temperaturu kad god se bori protiv infekcije. “Groznica možda ne zvuči prijateljski, ali nije vam nužno neprijatelj”, kaže dr. Hornick. On, također, tvrdi da postoji nekoliko mitova o dječijim groznicama. Roditelji su često zabrinuti kada dijete ima groznicu, ali zbog sljedećih razloga ne bi trebali biti toliko zabrinuti. Visoka temperatura može upućivati na ozbiljnu bolest, ali ne uvijek ukoliko su u pitanju djeca do 12 godina i mlađa.
“Imunološki sistem djeteta nije najbolje podešen, stoga svaki mikrob napada punom snagom.” Zbog toga djeca imaju groznicu i kod obične prehlade, dok je odrasli najčešće nemaju. “Ono što je mnogo važnije od broja na toplomjeru jeste kako se dijete ponaša”, kaže dr. Hornick. “Pobrinite se da ono uzima dovoljno tečnosti, da je aktivno i osjeća se bolje nakon prikladne doze acetaminofena ili ibuprofena.”
Mjerenje rektalne temperature nije uvijek neophodno. Rektalna temperatura je najvjerodostojnija, ali ne insistirajte na njoj kod starije djece, savjetuje dr. Hornick. Ona je najvažnija u prvih šest mjeseci. “Svakako je jednostavnije postaviti toplomjer djetetu ispod pazuha. Stajat će na mjestu dok držite dijete.” Pazušna metoda prikladna je za bilo koji uzrast i gotovo jednako vjerodostojna. Slično je i s oralnom metodom iako djeca do četvrte godine obično ne mogu mirno držati toplomjer u ustima.

Kada ne trebate brinuti

Kod groznica koje traju kraće od pet dana, a dijete se ponaša relativno normalno.
Ukoliko je dijete i dalje razigrano, te pije i jede normalno. (Dijete može izgledati umornije nego inače).
Ne brinite kod temperatura koje iznose do 39,2º C ukoliko dijete ima između tri mjeseca i tri godine ili do 39,5º C ukoliko je dijete starije. Ove temperature mogu biti uobičajene, te ne nužno zabrinjavajuće. Niže temperature se mogu javiti kod beba ili djece koja su nedavno vakcinisana. Takve temperature su normalne ukoliko traju kraće od 48 sati.

Kada se obratiti ljekaru

Sada slijedi važno pitanje: Kada treba biti zabrinut zbog groznice? Obratite se ljekaru:
Ako beba mlađa od tri mjeseca ima groznicu. Ona je jedini odgovor vaše bebe na ozbiljnu bolest. Ukoliko groznica kod djeteta traje duže od pet dana. Tada je potrebno bolje ispitati uzroke.
Ukoliko je tjelesna temperatura djeteta veća od 40º C. Ako temperatura ne spada nakon primljenog lijeka. Ako se dijete ne ponaša uobičajeno, teško ga je probuditi ili ne uzima dovoljno tečnosti. Bebe koje ne pomokre makar četiri pelene dnevno i djeca koja ne uriniraju svakih 8 do 12 sati mogu biti opasno dehidrirana. Ako je vaše dijete nedavno vakcinisano i ima temperaturu veću od 39º C ili groznicu koja traje duže od 48 sati. Ukoliko ste isuviše zabrinuti zbog bolesti ili temperature djeteta, obratite se ljekaru ili dežurnoj sestri i porazgovarajte.

Šta uraditi ukoliko dođe do konvulzije

Napadi su kod neke djece veoma zastrašujući sporedni efekti groznice. “Febrilne konvulzije” javljaju se kod 2 do 4 procenta djece mlađe od pet godina. Ne izazivaju svi napadi trzaje tijela kod djece. Neke konvulzije izgledaju kao “gubljenje svijesti.”
Ukoliko dijete dobije napad:
n Postavite ga da leži na bok.
n Ne stavljajte mu ništa u usta.
n Nazovite Hitnu pomoć ukoliko napad traje duže od pet minuta.

Šta ukoliko dođe do višestrukih groznica?

Ukoliko dijete ima upornu ili groznicu koja se ponavlja, a pedijatar ne zna njihov uzrok, trebao bi vas uputiti kod specijaliste. Pedijatar infektolog ili pedijatar reumatolog mogli bi pronaći uzrok problema.
Uopšteno, groznice koje traju manje od pet dana nisu zabrinjavajuće – posebno ukoliko se vaše dijete ponaša prilično uobičajeno (igra se, jede i pije). Uredu je i ukoliko je dijete pomalo umorno. Dijete uzrasta od tri mjeseca do tri godine može imati temperaturu do 39,5º C (i do 39,8º C ukoliko je starije). Ovo su tipični i normalni znaci da se organizam bori sa bolešću.
Također, ukoliko je dijete nedavno vakcinisano, niža temperatura koja traje kraće od 24 sata najčešće nije razlog za brigu.
U mnogim slučajevima nije neophodno, ali groznicu možete liječiti kako bi se dijete osjećalo bolje. “Ne postoji dokaz da ćete smanjivanjem temperature ugroziti imuni sistem djeteta”, kaže dr. Hornick. “Zato je slobodno možete liječiti, jer će se dijete osjećati ugodnije.”
Postoji izuzetak: Ukoliko dijete, koje je uglavnom zdravo, glasno spava dok ima groznicu, nemojte ga buditi kako biste ga liječili.

Davanje tekućine

Kako u temperaturi dijete treba mnogo više tekućine, iznimno je važno davati mu dosta čaja, soka ili vode sobne temperature.Tek potom treba zatražiti liječničku pomoć.

Trljanje alkoholom: da ili ne?

Trljanje alkoholom se ne preporučuje iz više razloga. Prvo, alkohol naglo ohladi površinu kože i izazove sužavanje krvnih žila te je daljnji učinak hlađenja vrlo slab. Osim što je taj postupak izrazito neugodan, može biti i štetan jer jedan dio alkohola prodire kroz kožu, a drugi dio dospijeva u organizam putem udisanja alkoholnih para. Iznimno je korisno nakon kupanja omotati dijete u pelenu ili ručnik namočen u vodu sobne temperature (odstajalu vodu) i to povremeno mijenjati. Postupak snižavanja temperature treba ponavljati dokle god je potrebno.

Tuširanje ili kupanje?

Prostorija u kojoj dijete boravi treba biti rashlađena, a ono na sebi treba imati što manje odjeće. Nakon davanja lijeka za snižavanje temperature pričekajte dvadesetak minuta prije negoli dijete počnete hladiti tuširanjem ili kupanjem u kadici. U tom periodu započne djelovanje lijeka koji zakoči centar za drhtanje, čime se izbjegava daljnje povećanje temperature usljed drhtavice. Drhtanje je vrlo efikasan mehanizam kako organizam povećava temperaturu; često se događa da ako dijete drhti za vrijeme kupke dodatno povisi tjelesnu temperaturu za stepen-dva. Najpogodnije je napuniti kadicu s vodom temperature oko 37° C i pustiti da se dijete u njoj igra oko 20 minuta i polagano hladi. Kupke u hladnijoj vodi su vrlo neugodne.

Gracija 304, 2.12.2016.

Latest Posts

Raport

spot_img