Nedavno objavljeno

5 stvari koje trebate znati o jogurtu

Volite jogurt? Ali koliko zaista znate o ovoj vrhunskoj namirnici? Donosimo vam pet činjenica o jogurtu koje bi vas mogle iznenaditi

Pun je bakterija, što je dobro!

Jogurt mora sadržavati “žive i aktivne” kulture (poznate i kao bakterije), posebno Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, kako bi odgovarao definiciji proizvoda. Ove kulture pasterizirano mlijeko, tokom fermentacije, pretvaraju u jogurt. Osim toga, neki jogurti sadrže i Lactobacillus acidophilus, Bifidus i druge kulture. Naučnici sugeriraju da ove bakterije mogu igrati ulogu u prevenciji gastrointestinalnih infekcija i podizanja imunog sistema. Dok se naučnici i dalje trude da utvrde tačnu vezu između kultura koje se nalaze u jogurtu i njihovog pozitivnog učinka na zdravlje, rane studije su ohrabrujuće. Osim toga, jogurt je odličan izvor kalcija, proteina i vitamina B-12.

Nisu svi jogurti nastali na isti način

Doslovno postoji na stotine različitih vrsta jogurta – obični, sa voćem, vještačkim zaslađivačima, grčki, švicarski, pa čak i islandski, kao i bezbroj drugih opcija. Važno je pažljivo pročitati njegov sastav na etiketi. Neke varijacije nakrcane su kalorijama, zasićenim mastima i šećerom – što ga više čini dekadentnim desertom nego zdravom užinom. Svi jogurti prirodno sadrže šećer iz mlijeka, ali se u neke dodaje čak i preko 20g šećera. Potražite onaj koji ima ispod 15g šećera i nemastan je.

Grčki jogurt sadrži duplo više proteina

Grčki jogurt sadrži duplo više proteina (duže vas drži sitim) i manje šećera od običnog. Ustvari, šolja grčkog jogurta ima 24 g proteina – što je ekvivalent za 4 jaja! To je zbog toga što bolje otpušta vodenu surutku, te postaje kremastiji i gušći od tradicionalnog jogurta. Za savršenu užinu odaberite pola šolje grčkog jogurta, na koji ćete posuti svježim bobičastim voćem, te dodati kašičicu meda.

Može smanjiti obim struka

Ukoliko tražite način da smanjite unos zasićenih masti i kalorija, prilikom kuhanja možete puter, ulje, pa čak i šlag zamijeniti običnim nemasnim jogurtom ili nemasnim grčkim jogurtom. Naime, on će dati potrebnu vlagu jelu, te će poslužiti kao odlična zamjena kod kuhanja kolača, muffina, browniesa i torti. Evo nekoliko savjeta kako da koristite jogurt u pripremi jela:
Smanjite upotrebu ulja tako što ćete njegovu polovinu zamijeniti sa 3/4 jogurta.
Kada mijenjate puter, učinite to u sljedećem omjeru: ukoliko se u receptu savjetuje šolja putera, vi upotrijebite pola šolje putera i 1/4 šolje jogurta.
Prilikom kuhanja, jedno jaje možete zamjeniti sa 1/4 šolje jogurta

Jogurt postoji već hiljadama godina

I dok se na policama svakodnevno javljaju nove vrste jogurta, treba napomenuti da ova namirnica uopšte nije nova. Zapravo, dokazi upućuju da je određena verzija jogurta, koju su ljudi konzumirali, vjerovatno postojala 5.000 i 6.000 godina prije naše ere. U centralnoj Aziji mlijeko se nosilo u vrećama napravljenim od životinjskog stomaka, što je zgrušavalo mlijeko i pretvaralo ga u jogurt. Također, postoje historijski dokazi da je jogurt bio zaštitni znak vojske Džingisa Kana, a pominje se i u drevnim indijskim, persijskim i turskim spisima.

Latest Posts

Raport

spot_img