Nedavno objavljeno

U saradnji Udruženja poslovnih žena u BiH i Francuske ambasade: Održan događaj “Raznolikost poduzetništva žena uBiH”

Oko 200 zvanica, svojim dolaskom podržalo događaj i uživalo u predstavljanju bh. proizvoda i usluga

Piše: Melika Hrvić

U Rezidenciji Francuske ambasade u Sarajevu održano je druženje povodom događaja koji su realizovale Francuska ambasada i Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, pod nazivom “Raznolikost poduzetništva žena u BiH”.

Pandemija i dugo najavljivana kiša, nisu uspjeli da održavanje učine upitnim ili odgođenim – iako se sve odvijalo vani, u predivnoj bašti rezidencije. Nešto manje od 200 zvanica se srdačno odazvalo i svojim dolaskom podržalo poduzetnice koje su svoje proizvode i usluge na ovaj način plasirale i direktno promovisale. Mnogi biznisi su “oživjeli” u toku pandemije, a najbitnije je da su opstali i da traju.

Održana je revija bh. brendova, a manekenke su bile “svakodnevne stvarne” žene, koje su posao odradile vrhunski. Postavljeni štandovi, njih 20ak, bili su puni proizvoda, reklamnih materijala i nasmijanih lica. Bile su postavljenje i umjetničke slike koje su dodatno, svojim bojama, razveselile eksterijer. Sve to sa prefiksom bosanskohercegovačkog.

Pored poduzetnica, prijemu su prisustvovali mnogi iz diplomatskog kora, a pored obraćanja ambasadorice Christine Toudic i Aide Zubčević, predsjednice Udruženja poslovnih žena iz BiH, prisutnima se obratio i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH te uputio riječi hvale i razumijevanja za žensko poduzetništvo.

Udruženje se, do sada, može pohvaliti mnogim uspješnim projektima kojima je cilj bio pomoći bh. ženama poduzetnicama. I ovaj večeras je još jedan u nizu… Predstavljena je i buduća online platforma koja je u izradi i koju će, nadamo se, oni koji mogu, finansijski podržati – kako bi što prije bila realizovana. Tako bi poduzetnice na jednom mjestu objavljivale, promovisale i na kraju prodavale svoje proizvode i usluge – o kojima bi svaki online posjetilac, a potencijalni kupac mogao detaljno sve saznati zahvaljujući opisima i fotografijama te na kraju proizvod staviti u virtualnu korpu. 

Svaki govor je bio pun prijateljskog duha, zahvalnosti i međusobne podrške. Svi su naglasili koliko je važno, ali zapostavljeno žensko poduzetništvo. Zato je udruženje tu, da takvu sliku o ženama promijeni. Podrška mnogih jeste neophodna, ali ni ti mnogi neće pomoći, dok prvenstveno ne pomognemo same sebi!

Kako u obračanju reče ambasadorica Toudic: “Moja predhodnica je odigrala ključnu ulogu u uspostavljanju mreže za saradnju i međusobnu pomoć i ja se divim za sve koji su se uključili i nastavili tim putem.” Sreća da taj put ne nazire nikakvu slijepu ulicu.

Pored predivnog ambijenta, vrijedniih pooduzetnica, divnih učesnica i gostiju, prijatne muzike, ukusne hrane, finog pića, materijala i poklona… Ma svega što je potrebno za ugodno druženje – dodijeljene su zahvalnice onima koji su prepoznali naš trud, cilj i doprinijeli da ovaj događaj bude realizovan na najbolji i najljepši mogući način.

Bit ovog događaja je opravdana, jer se zaista promovisala raznolikost bh. poduzetništva, od prehrambenih proizvoda do nakita, kozmetike, proizvoda na biljnoj bazi, obuće, torbi, odjeće…

Nadamo se da će pandemiji uskoro doći kraj te da će ovakva druženja, bogata poznanstvima, super poduzetnicama i kvalitetnim proizvodima biti češća. 

Ne zaboravimo jedna drugoj biti podrška, jer kako Predsjednica Zubčević reče na kraju govora: “Svoje obraćanje ću završiti izjavom Muhammad Ali Tinnaha – Ni jedna nacija ne može doseći visine slave ako vam žene nisu rame uz rame s vama”.

 


Izvor: poduzetna.ba

Latest Posts

Raport

spot_img