Nedavno objavljeno

Delegacija Svjetske banke posjetila obnovljene škole u Mostaru

Iznos investicije za implementaciju energetske efikasnosti je iznosio preko 400.000 KM

U okviru Projekta za energetsku efikasnost BiH (BEEP), na području Hecergovačko-neretvanskog kantona je, u periodu od 2016. do 2020. godine, obnovljeno ukupno 20 javnih objekata. Jučer je jedan od objekata, tačnije Srednju prometnu školu/Srednju mašinsko-saobraćajnu školu Mostar, posjetila delegacija Svjetske banke, na čelu s direktoricom za strategije i operacije za region Evrope i centralne Azije, Xiaoqing Yu, regionalnom direktoricom SB za regiju Zapadnog Balkana, Lindom Van Gelder i Christopherom Sheldonom, šefom ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini. Delegaciju su primili predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Jedinice za implementaciju projekta (PIU) BEEP.

Ova posjeta realizovana je u sklopu redovnih aktivnosti Svjetske banke, s ciljem kontinuiranog praćenja implementacije mjera energijske efikasnosti na objektima javne namjene, koji su dio projekta BEEP. Ovim putem stručnjaci su posjetili dvije škole koje se nalaze u jednom objektu, analizirajući do sada implementirane mjere, te slušajući iskustva uposlenika ovih škola.

Kroz aktivnosti Projekta za energetsku efikasnost u BiH (BEEP), na objektu ove dvije škole implementirano je nekoliko mjera energijske efikasnosti, poput zamjene fasadnih otvora, termoizolacije vanjskih zidova i stropa iznad grijanog prostora, ugradnje novog kotla na pelet, te
zamjene energenta
i djelomične zamjene rasvjetnih tijela energijski efikasnijima. U konačnici, smanjena je potrošnja energije, što rezultira ekonomskim uštedama, ali i smanjenjem emisija CO2, koje će po procjenama stručnjaka godišnje iznositi do 121 t/CO2. Iznos investicije je iznosio 403.202,32 KM, a procijenjena ušteda na troškovima za energiju nakon realizacije, na godišnjem  nivou, iznosi 60.386 KM. Ovom posjetom, službena delegacija je stekla detaljniji uvid u stepen uspješnosti realizovanih radova, ali i njihov značaj za krajnje korisnike.

Delegacija je implementaciju radova na ovom objektu proglasila uspješnom, iskazujući tako iznimno zadovoljstvo ostvarenim rezultatima. Tokom posjete, direktori škola, Zoran Landeka, Srednja prometna škola, i Ahmet Pelko, Srednja mašinsko-saobraćajna škola, su istaknuli da školu trenutno pohađa 485 učenika i u njoj radi skoro 100 uposlenika, i svi oni su osjetili znatno poboljšanje uslova rada i učenja, pogotovo tokom zimskih perioda. Kako su izjavili, obje škole napokon imaju prave uslove za svoje korisnike, zahvaljujući projektu BEEP i investicijama Svjetske banke. Posjeti je prisustvovao i Mate Bandur, predstavnik kantonalne Vlade i koordinator projekata EE u HNK, koji je naglasio da su projekti poput ovog od velikog značaja, kako za kanton, tako i za cijeli region, te da će oni nastaviti da implementiraju mjere energetske efikasnosti i na druge objekte širom kantona tokom narednog perioda.

Latest Posts

Raport

spot_img