spot_img

Samsung Electronics predstavlja viziju održivosti za mobilne uređaje

Kompanija Samsung predstavila je Galaxy za planetu, platformu održivosti za svoje poslovanje u oblasti mobilnih komunikacija koja se zasniva na inovacijama i otvorenoj saradnji u cilju borbe protiv klimatskih promjena. Samsung je definisao početne ciljeve koje planira ispuniti do 2025. godine kako bi smanjio ekološki otisak i iscrpljivanje resursa od proizvodnje do odlaganja svojih Galaxy proizvoda.

“Smatramo da svako ima svoju ulogu u obezbjeđivanju inovativnih rješenja koja štite planetu za buduće generacije. Samsung shvata da naši napori trebaju odgovarati našem utjecaju i veličini cjelokupnog Galaxy ekosistema širom svijeta”, izjavio je TM Roh, predsjednik odjeljenja za mobilne komunikacije u kompaniji Samsung Electronics. “Galaxy za planetu je važan korak na našem putu ka stvaranju održivijeg svijeta i mi ćemo ga napraviti uz otvorenost, transparentnost i saradnju koja je u osnovi svega što radimo.”

TM Roh, predsjednik odjeljenja za mobilne komunikacije u kompaniji Samsung Electronics

Ekološki utjecaj do 2025. godine

Samsung smatra da je integracija održivih praksi u svakoj fazi proizvodnje od suštinskog značaja za svođenje ekološkog utjecaja na minimum i izgradnju bolje budućnosti za zajednice širom svijeta i sljedeću generaciju inovatora. Samsung će raditi na ostvarivanju svojih početnih ciljeva do 2025. godine i proširivanju obaveza u borbi protiv novih izazova i nakon tog perioda.

 Korištenje recikliranog materijala za sve nove mobilne uređaje do 2025. godine

Kako bi podstakli cirkularniju ekonomiju, kompanija Samsung ulaže sredstva u nove i inovativne ekološke materijale za svoje proizvode. S ciljem da koristi recikliran materijal u svim svojim mobilnim uređajima do 2025. godine, Samsung će upotrebljavati reciklirane materijale uz vođenje računa o njihovoj snazi, estetici i izdržljivosti.  

 Uklanjanje plastike iz ambalaže mobilnih proizvoda do 2025. godine

Samsung radi na kompletnom uklanjanju jednokratne plastike iz ambalaže proizvoda do 2025. godine – kroz smanjivanje, eliminisanje i zamjenjivanje resursa i materijala koji nisu neophodni, a koji se tradicionalno koriste u ambalaži uređaja, kao i kroz uvođenje ekoloških rješenja.

Smanjenje potrošnje struje u režimu mirovanja svih punjača pametnih telefona na ispod 0,005W do 2025. godine

Prioritet je korištenje tehnologije koja štedi energiju, a povećava energetsku efikasnost i smanjuje potrošnju struje. Samsung je sa uspjehom smanjio potrošnju struje u režimu mirovanja na svim punjačima za pametne telefone na 0,02W, što ga čini jednim od energetski najefikasnijih u mobilnoj industriji. Nastavljajući sa ovim napretkom, Samsung će raditi na ostvarivanju nulte potrošnje struje u režimu mirovanja na punjačima pametnih telefona, s ciljem da se ostvari smanjenje do ispod 0,005W do 2025. godine.

Ostvarivanje nultog otpada na deponijama do 2025. godine

Samsung svodi na minimum otpad koji nastaje u proizvodnim pogonima mobilnih telefona, uz obavezu da ostvari nulti otpad na deponijama do 2025. godine. Samsung će također raditi na smanjivanju elektronskog otpada na globalnom nivou kroz optimizaciju radnog vijeka proizvoda, unapređivanje procesa izrade proizvoda i inicijative kao što Galaxy Upcycling, Certified Re-Newed i Trade-In programe.  

Nastavak transparentnog izvještavanja

Samsung će nastaviti da otkriva nove načine borbe protiv klimatske krize i proširuje svoju ulogu u ubrzanom napretku ka ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja. Kompanija je posvećena transparentnom izvještavanju o napretku i radu sa drugim kompanijama i partnerima iz sektora na svom putu održivosti.

“Samsung je posvećen stvaranju rješenja koja omogućavaju bolju budućnost za naše ljude i našu planetu. Međutim, znamo da to ne možemo uraditi sami, a zajednička borba za planetu nije takmičenje”, izjavila je Stephanie Choi, viša potpredsjednica i direktorica marketinga odjeljenja za mobilne komunikacije u  kompaniji Samsung Electronics. “Težimo saradnji u svemu što radimo i naša strateška partnerstva u različitim sektorima, industrijama i tržištima nam omogućavaju da vršimo pozitivan utjecaj širom svijeta – a sve to nam pomaže da ostvarimo održiviju budućnost.”

Samsung proizvodi su napravljeni tako da imaju minimalan ekološki utjecaj tokom svog cijelog radnog vijeka – uključujući energetski efikasne poluprovodničke čipove, održivu ambalažu, tehnologiju koja štedi energiju i sposobnost pretvaranja starih uređaja u prozvode veće vrijednosti. Za napredak kompanije u oblasti održivosti pročitajte Izvještaj o održivosti za 2021. godinu.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,859LikesLikes
4,924SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno