Nedavno objavljeno

Je li bezbjedno uzimati melatonin svaku noć?

Melatonin je hormon koji se kao dodatak prehrani može naći na tržištu. Pa ipak, prije njegovog korištenja svakako tražite savjet liječnika

Melatonin je hormon koji tijelo prirodno proizvodi. On igra ključnu ulogu u reguliranju ciklusa spavanja. Postoji i laboratorijska varijanta melatonina, dostupna u apotekama kao dodatak prehrani. Neki ljudi melatonin koriste kod problema sa spavanjem, kod promjene vremenskih zona te nesanice.

Na koji način melatonin djeluje?

Prirodni melatonin predominantno se stvara u pinealnoj žlijezdi, koja se nalazi u mozgu. Izloženost svjetlosti umanjuje rad žlijezde, ali mrak je stimulira. Nivo melatonina u mozgu počinje da raste kada sunce zalazi i počne padati mrak. Vrhunac se dostiže sredinom noći, kada nivo melatonina počinje opadati prema jutru.
Lučenje melatonina utiče na signale u mozgu odgovorne za budnost. Ovo podstiče san, čineći vas umornim i pospanim što se vrijeme spavanja bliži. Zbog efekta koji melatonin ima na spavanje, njegovi suplementi koriste se za liječenje raznih problema sa spavanjem. To mogu biti: nesanica, jet lag, isprekidan san, promjena smjene na poslu, neredovan san, problemi sa spavanjem kod djece iz autističnog spektra ili hiperaktivnim poremećajem pažnje (ADHD).

Šta je sigurna doza?

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) ne tretira melatonin kao lijek. Zbog toga nema dovoljno informacija o optimalnoj ni sigurnoj dozi melatonina. Zbog toga su doze korištene u istraživanjima izrazito različite, od 0,1 do 10 miligrama (mg). Jedno mišljenje iz 2017. definira tipičnu dozu melatonina između 1 i 5 mg.
Melatoninu otprilike treba sat-dva da djeluje, te se obično uzima dva sata prije spavanja. Ukoliko želite prvi put probati melatonin, bolje je početi sa manjom dozom.

Melatonin za djecu

Kao i kod melatonina za odrasle, ne postoji dovoljno informacija o optimalnoj, sigurnoj dozi za djecu. Doze variraju od uzrasta djeteta. Jedno istraživanje iz 2016. sugerira da se doza prikladna uzrastu uzima 30 do 60 minuta prije spavanja: 1 mg za bebe; 2,5 do 3 mg za stariju djecu; 5 mg za adolescente.
S obzirom na to da ne postoje tačne smjernice za upotrebu melatonina kod djece, obavezno se posavjetujte sa pedijatrom prije nego melatonin date djetetu.

Melatonin za starije

Količina melatonina koju tijelo proizvodi smanjuje se s godinama. Stoga suplementi melatonina mogu pomoći starijoj populaciji koja potencijalno ima problema sa spavanjem. Istraživači još tragaju za optimalnom dozom melatonina za starije. Istraživanje iz 2016. sugerira dozu od 1 do 2 mg melatonina, jedan sat prije spavanja.

“Melatoninu otprilike treba sat-dva da djeluje, te se obično uzima dva sata prije spavanja. Ukoliko želite prvi put probati melatonin, bolje je početi sa manjom dozom”

Postoje li rizici ukoliko se melatonin uzima svaku noć?

Prema navodima američkog Nacionalnog centra za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH), kratkotrajna upotreba suplemenata melatonina sigurna je za većinu djece i odraslih. Pa, ipak, podaci o efektima dugoročnog uzimanja melatonina kao dodatka prehrani ograničeni su. Neke studije ukazuju da dugoročna upotreba melatonina kod odraslih može uzrokovati umjerene neželjene pojave, kada se uporede sa placebom. Studije dugoročnog uzimanja melatonina kod djece i dalje su ograničene. S obzirom da nivo melatonina prirodno opada početkom puberteta, postoji zabrinutost da njegovo dugotrajno uzimanje kod djece može odgoditi pubertet. Stoga je potrebno više istraživanja.

Šta će se desiti ukoliko uzmete previše melatonina?

Melatonin je uglavnom siguran. Ipak, umjereni neželjeni efekti su mogući, posebno kod većih doza ili formula sa sporijim dejstvom. Neželjene pojave uključuju: pospanost ili malaksalost, glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, učestalo mokrenje ili noćno mokrenje (kod djece).
Nešto rjeđi neželjeni efekti su: razdražljivost, abdominalni grčevi, umjereni tremor, osjećaj depresije i anksioznost, konfuzija ili dezorijentiranost, nizak krvni pritisak (hipotenzija).
Ukoliko se neželjeni efekti pojave, uzimanje melatonina treba prekinuti, te se obratiti ljekaru. Tada se može preporučiti manja doza ili alternativni lijek za pomoć pri spavanju.

Da li je bezbjedno uzeti više od jedne doze u toku noći?

Možda se pitate šta se desi ukoliko uzmete dozu melatonina i otkrijete da i dalje ne možete zaspati. Smijete li uzeti još jednu dozu?
Iako vam dodatna doza vjerovatno neće nauditi, može povećati rizik za pojavu neželjenih efekata. Ukoliko uvidite da vam melatonin ne pomaže da zaspite, prestanite ga koristiti. Ljekar će vam možda preporučiti drugi lijek ili strategije koje bi vam mogle pomoći da zaspite.

Da li melatonin reagira sa drugim supstancama?

Postoji nekoliko važnih stvari koje trebate znati o melatoninu, njegovoj interakciji sa drugim supstancama i kada je dobro izbjegavati.
Melatonin može doći u interakciju sa nekoliko različitih lijekova, među kojima su:
– Lijekovi za razređivanje krvi. Uzimanje melatonina sa pomenutim lijekovima može povećati rizik od krvarenja.
– Lijekovi za epilepsiju (antikonvulzanti). Melatonin može umanjiti efikasnost ovih lijekova.
– Imunosupresanti. Melatonin potencijalno može da reagira sa ovakvim lijekovima.
– Lijekovi za dijabetes. Melatonin može uticati na nivo šećera u krvi.
– Lijekovi za krvni pritisak. Krvni pritisak može se pogoršati kada se melatonin uzima zajedno sa ovim lijekovima.
– Sredstva za kontracepciju. Pilule za kontrolu začeća mogu povećati rizik za pojavu neželjenih efekata melatonina.

S obzirom da vas suplementi melatonina mogu učiniti umornim i ošamućenim, izbjegavajte njihovo uzimanje sa ostalim sredstvima za spavanje, depresantima i alkoholom.

Postoje li oni koji trebaju izbjegavati uzimanje melatonina?

Istraživanja su ograničena kada je u pitanju uzimanje melatonina tokom trudnoće. Također, iako je melatonin sastavna komponenta mlijeka, postoji malo istraživanja vezanih za uzimanje suplemenata melatonina tokom dojenja. Zbog toga je najbolje izbjegavati uzimanje melatonina ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite.
Također, važno je konsultovati se sa ljekarom prije početka uzimanja melatonina ukoliko: imate autoimuno oboljenje, epilepsiju, bolest bubrega, bolesnu jetru, te prethodnu alergijsku reakciju na melatonin.

Kada se obratiti ljekaru zbog problema sa spavanjem

Bilo bi dobro zakazati pregled ili konsultacije sa ljekarom ukoliko primijetite da: učestalo imate problema da zaspite ili se budite tokom noći, osjećate pospanost ili umor tokom dana, te ukoliko imate problema sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti.

Zaključak

Suplementi melatonina mogu pomoći kod problema sa spavanjem. Imajući u vidu da trenutno ne postoji standardna doza uzimanja suplemenata melatonina, razgovarajte sa ljekarom o tome koliko i kada ga trebate uzimati. Melatonin je uglavnom bezopasan kratkoročno, ali studije u vezi sa njegovom dužom upotrebom su limitirane. Neželjene pojave obično su umjerene.
Ukoliko uzimate melatonin i primijetite da vam ne pomaže da zaspite ili uzrokuje neželjene efekte, prestanite sa uzimanjem i razgovarajte sa ljekarom. U tom slučaju može vam se predložiti druga strategija kao pomoć pri spavanju.

Latest Posts

Raport

spot_img