Nedavno objavljeno

One dolaze: AZRA NUMANOVIĆ

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Azra Numanović (31) je nogometašica i sekretarka najboljeg ženskog fudbalskog kluba u BiH – SFK 2000 Sarajevo. Sport je oduvijek bio dio nje, a kad se ukazala prilika da to bude fudbal, nije bilo dileme. “Easy as that”, kaže.
Ljuti je kad se radi podjela na ženske i muške sportove. “Naši rezultati su davno pokazali i dokazali da je fudbal itekako sport i za žene. Moj klub, SFK 2000 Sarajevo, najuspješniji je fudbalski klub u BiH. Ne ženski fudbalski klub, nego najbolji FUDBALSKI klub u BiH! Kako onda nije za žene?! I da dodam: noge su mi nakon 20 godina fudbala još uvijek ravne”, govori kroz smijeh.
Azra i djevojke poput nje puno su uradile na promjeni svijesti svih nas i na percepciju žena u nogometu. Danas u BiH, kao i u svijetu, postoji veliki broj djevojaka koje uspješno igraju ovaj sport. “Dokazale smo i pokazale da fudbal igramo zaista lijepo i efikasno, a činjenica da ljudi koji prvi put pogledaju našu utakmicu nastave dolaziti i pratiti naš tim potvrđuje ovu tezu.” U svom matičnom klubu voli da je zovu “džoker” jer je za SFK 2000 spremna uraditi sve za uspjeh, kako kaže, od slaganja dresova do pregovora na evropskom nivou. Ponosna je na sve uspjehe svog kluba, a njih je mnogo: 19 godina uzastopno su cure iz SFK 2000 prvakinje Bosne i Hercegovine, a 18. titulom oborile su svjetski rekord po broju uzastopnih titula prvakinja jedne države; 17 godina su osvajačice Kupa BiH; 19 godina učesnice najvećeg evropskog klupskog takmičenja, UEFA Women’s Champions League, od čega su se četiri puta plasirale u šesnaestinu finala; dobitnice su Plakete Grada Sarajeva, proglašene najboljim sportskim bh. kolektivom, a trenerica Samira Hurem proglašena najboljom trenericom/trenerom Bosne i Hercegovine…
Iako je trebala završiti studij germanistike, te postati profesorica njemačkog jezika, Azra je postupno shvatila da je sport njezin životni izbor. I svaki dan joj je sve jasnije da nije pogriješila, pogotovo kad vidi odaziv mlađih generacija. “Naša škola fudbala za djevojčice broji više od 100 članica uzrasta od 5 do 18 godina i taj broj konstantno raste. Također, pokrenule smo i projekat besplatnih sekcija u osnovnim školama, gdje smo samo na području Općine Stari Grad imale preko 150 aktivnih djevojčica.” Neizmjerno je raduje svaka nova upisana djevojčica, što, kako kaže, jasno govori jedno: “Fudbal za djevojčice je kul!”
Azra živi od energije i adrenalina. Sport u svim oblicima je dio njenog života. Vozi motor, preciznije cafe racer, a životna želja joj je skok s padobranom iz aviona. Uživa u ekstremnim sportovima, ali i onima online: gejmerka je, i to odavno. “eSport je zaista vrlo ozbiljan sport i odgovrno tvrdim da je teže postati vrhunska eSportistkinja nego standardna sportistkinja. Moj glavni eSport koji igram polukompetitivno je CS:GO.”
Zaljubljena i u muziku, Azra je završila muzičku školu, usavršila se na harmonici, te osvajala odlične rezultate na državnim takmičenjima. Sama za sebe na kraju kaže: “Azra je energija i time želim svima poželjeti jedno: radite ono što želite! I ako mislite da nešto ne možete ili da vaša okolina smatra da vam nešto ne pristaje, sjetite se da ima jedna Azra 164 cm niska i vozi cafe racera i čiji je ženski fudbalski klub najuspješniji fudbalski klub u BiH! Sve se može. Go for it!”

Gracija 412, juli 2021.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img