Nedavno objavljeno

One dolaze: Lana Pudar

Kad pričamo o promjenama, nekako uvijek mislimo na promjene u društvu, ali važno je znati da mijenjanjem sebe mijenjamo i svijet oko sebe. Nađa Zubčević, Ira Adilagić, Dajana Mirković, Azra Numanović, Ajna Jusić, Nataša Crnković i Lana Pudar su na vlastitim primjerima pokazale kako se može napraviti korak naprijed – osigurati bolji život, zdraviji okoliš, svijet bez predrasuda i diskriminacije u kojem ima mjesta za sve. Neke od ovih mladih žena su se već našle u žiži javnosti i to u sklopu kampanje #GenderFriday, tokom koje je Evropska unija u Bosni i Hercegovini predstavila inspirativne priče o hrabrim i uspješnim ženama širom zemlje. Putem društvenih medija, poduzetnice, aktivistice, stručnjakinje, zdravstvene radnice i sportistkinje podijelile su priče o svom uspjehu te vlastitim primjerom, nadamo se, inspirisale i druge da se odvaže i svoje ideje pretvore u stvarnost.

Napisala Mersiha Drinjaković
Foto Privatna arhiva

Nakon zahtjevnih priprema, 15-godišnja mostarska plivačica Lana Pudar sprema se otputovati na olimpijadu u Tokio, koja bi trebala početi 23. jula. Gotovo 45 dana je boravila van Mostara: u Sarajevu, Banjaluci, Leskovcu, Dubrovniku, te na petnaestodnevnim pripremama u Turskoj, što joj, kaže, nije bilo lako jer je završavala i osnovnu školu. “Jedva čekam da odem u Tokio i da sebe i svoju državu predstavim u najboljem mogućem svjetlu. Osjećam se radosno i ponosno, te sam na jedan način već ostvarila dobar dio svojih sportskih snova samim plasmanom na Olimpijske igre.”
U martu ove godine, Lana je u finalu Otvorenog prvenstva Srbije isplivala A olimpijsku normu, kvalifikovavši se za olimpijadu. Isplivano vrijeme od 57,37 sekundi u disciplini 100 m delfin je drugo najbolje vrijeme ove godine i vrijeme isplivano u finalu Igara u Rio de Janeiru 2016. Ujedno to je i državni rekord BiH u navedenoj disciplini.
Članica Plivačkog kluba “Orka” iz Mostara dolazi iz sportske porodice: njezin otac Velibor proslavljeni je golman Veleža, a danas uspješan trener. “Roditelji su mi najveća podrška, kao i brat i baba, ali svakako i moji treneri, bez kojih ovo ništa ne bi bilo moguće. Ne mogu zaboraviti ni podršku koju dobivam od klupskih i školskih prijatelja, ali i od Bosanaca i Hercegovaca širom naše države i inostranstva.”
Lanin uspjeh i rezultati nisu došli ni preko noći, ni slučajno, već uz trud, zalaganje i odricanje. “Uspon do vrha nije lagan, a svakako da je preduslov da imate talent i vještinu, ali i spremnost na kontinuiran rad jer je to ono što čini razliku i što dovodi do vrhunskih rezultata. Treninzi su naporni, morate paziti na svaki detalj. Od ishrane do treninga. Pogotovo kad se spremate za takmičenja. Ali to je put koji sam izabrala, uživam u ovome što radim i želim postići bolje rezultate”.
San svakog sportiste i sportistkinje je da osvoji medalju na olimpijadi, pa je to i Lanina želja: “Želim osvojiti prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu i na taj način ljude u svojoj državi učiniti ponosnim. Vjerujem u sebe, u svoje sposobnosti, vjerujem u svoje trenere. A ako se ne desi sada, svakako ću se potruditi da to ostvarim u budućnosti.”

Gracija 412, juli 2021.-

Latest Posts

Raport

spot_img