Nedavno objavljeno

Šta znamo o zagađenju zraka

Ovo su rezultati ankete koju smo proveli na našem portalu, a kako bi dobili okviran odgovor koliko znamo o zagađenju te o lošem kvalitetu zraka

Šta znamo o stanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevu, ko su glavni zagađivači, ko su krivci, a šta možemo i sami uraditi – pitali smo posjetitelje i posjetiteljice portala Gracija.ba kako bi saznali kakvo mišljenje javnost ima o ovom dugogodišnjem problemu. Njih 95, 9 posto se smatra ekološki osviještenim osobama, a 84,9 posto smatra da kao pojedinac može doprinijeti boljem kvalutetu zraka.

U anketi je učestvovalo 83, 6 posto žena, te  16, 4 posto muškaraca, najviše odgovora smo dobili od populacije između 50 i 59 godina (47, 9 posto od ukupnog broja ispitanika), dok je najmanji broj ispitanika pripadao starosnoj kategoriji od 30-39 (njih 4,1 posto), te onih ispod 18 godina (također 4,1 posto).

Njih 80, 8 koji su učestovali u anketi ima završen fakultet, 17, 8 srednju školu, te 1,4 posto ima završenu osnovnu školu. 95 procenata ispitanika navelo je da stanuje u gradu, njih 2,8 u prigradskom naselju, te 1,4 na selu. Od ukupnog broja učesnika anlete njih 57, 5 je ocijenilo nimalo zadovoljavajućim kvalitet zraka u KS, a čak 71, 2 je neplansku gradnju koja sprečava protok zraka ocijenilo kao glavni uzrok zagađenja. Emisije gasova iz kućnih ložišta 64,4 posto završile su na drugom mjestu kao uzrok zagađenja, dok su izduvni gasovi automobila na trećem mjestu sa 57, 5 posto

Od ukupnog broja ispitanika njih 97, 2 smatra da javnost treba imati više informacija, iz formalnih i neformalnih izvora koji se tiču kvalitete zraka u KS, a 97, 3 spremno je učestovati u aktivnostima koje bi doprinijele poboljšanju kvalitete zraka.

Latest Posts

Raport

spot_img