Nedavno objavljeno

Diplomatski zimski bazar 2020. godine prikupio 83,000 KM namjenjenim dječjim organizacijama u BiH

Organizacioni odbor Diplomatskog zimskog bazara 2020. godine, kojeg čine Martina Field Klisović (Ujedinjeno Kraljevstvo), Annarita Lippiello (Italija), Darina Kolembusova (Slovačka), Anna Jewell (Međunarodni monetarni fond), Corien Vos-Woestenburg (Nizozemska), Gry Reinertsen (Norveška), Tatiana Chontzaisa (Grčka) i Madeline Ben Atiković, s veseljem objavljuje rezultate Bazara. Prikupljeno je 83,000 KM koje je Odbor dodijelio za osamnaest vrlo zaslužnih organizacija koje su godinama posvećene radu s djecom i mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine.

Prošla je godina bila po svemu neuobičajena,  tako se i Diplomatski zimski bazar održao u potpuno novom, virtualnom, obliku. Usprkos okolnostima, Organizacioni odbor je bio odlučan održati duh Bazara živim – pandemija je teško pogodila ranjive djelove društva, a posebno djecu i mlade ljude s posebnim potrebama kao i njihove porodice, te organizacije koje im pružaju podršku.

Bazar je, kako je to već i tradicionalno, okupio međunarodnu i lokalnu zajednicu. Ambasade, međunarodne organizacije, te lokalne i međunarodne kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini, a koji su se zajedničkim snagama s mnogim poznatim licima pridružili Bazaru i njegovom humanitarnom cilju. Od neprocjenjive su nam pomoći bili i Pomozi.ba, kao i EU Info Centar – na tome im veliko hvala. Moramo s posebnom zahvalnošću posebno istaknuti naše dugogodišnje sponzore EFT, Mineco, i Bosankar koji su se i ovaj put rado odazvali i novčano nas podržali.

Organizacioni odbor želi zahvaliti i svim građanima koji su ove godine podržali Bazar usprkos teškim uslovima – svaki, pa i najmanji doprinos nam je pomogao da dođemo do svote od 83,000 KM, a ova sredstva će obilježiti pozitivnu promjenu u životu mnogo djece.

Za Annaritu Lippiello i Martinu Field Klisović je ovo bio već četvrti Bazar koji su pomogle organizovati, ali i njihov posljednji. Bila im je čast biti djelom ovog prekrasnog događaja koji svjedoči o tome šta i koliko se može postići zajedničkim radom na plemenitom cilju. Imale su priliku upoznati divne ljude koji predano rade na poboljšanju života djece u potrebi i  puno novoga naučiti na ličnom planu – ovo iskustvo će za njih dvije uvijek ostati dragocjeno. Za kraj su poželjele novom Organizacionom odboru još bolje rezultate u interesu djece ove prekrasne zemlje.

Udruge dobitnice sredstava prikupljenih na Bazaru 2020. godine su kako slijedi:

  1. Franjevački međunarodni studenski centar u Sarajevu u okviru kojeg funkcionira studentski dom i koji stipendira socijalno ugrožene studente iz cijele Bosne i Hercegovine – 6.000,00 KM.
  2. Obrazovanje gradi BiH u Sarajevu je organizacija koja materijalno ugroženim mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine omogućava da završe školovanje – 6.000,00 KM.
  3. Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales u Mostaru radi sa 130 korisnika sa poteškoćama u razvoju kako bi postigli što veći stepen samostalnosti – 3.000,00 KM.
  4. Down sy i mi iz Banja Luke je udruga koja okuplja rodiitelje i djecu s Downovim sindromom – 6.000,00 KM.
  5. Dajte nam šansu iz Sarajeva je udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju koju su osnovali roditelji, a iz potrebe da udruženi djeluju na stvaranju boljih životnih uslova za svoju djecu – 5.000,00 KM.
  6. Srce za djecu oboljelu od raka – pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, za vrijeme bolničkog liječenja – 6.000,00 KM.
  7. Dječiji centar Gnijezdo iz Bosanskog Grahova je vanškolski program koji pohađaju djeca iz rizičnih porodica gdje im se pruža aktivna pomoć u učenju i socijalizaciji – 5.000,00 KM.
  8. Dnevni centar Gnijezdo iz Stoca je također vanškolski inkluzivni program gdje djeca provode vrijeme u učenju, savladavanju vještina i druženju – 5.000,00 KM.
  9. Udruženje za podršku djeci i roditeljima Budućnost iz Sarajeva koji u inkluzivnom okruženju stvara bolje uslove za život djece iz autističnog spektra – 5.000,00 KM.
  10. Rastimo Zajedno, centar za djecu sa posebnim potrebama Gacko gdje im se pružaju individualni i grupni tretmani u cilju bolje integracije u društvo – 3.000,00 KM.
  11. Lotos – Zaštita mentalnog zdravlja iz Zenice pruža psiholosku podršku djeci i mladima s poteškoćama u razvoju, te roditeljima i starateljima koji se o njima brinu – 3.000,00 KM.
  12. Međunarodni forum solidarnisti EMMAUS, Doboj u skolopu prihvatnog centra Duje pruža pomoć djeci iz ranjivih kategorija društva i pomaže im na putu ka samostalnosti – 6.000,00 KM.
  13. Grace Valley centar u okolici Zenice je rezidentni i dnevni centar za skrb o djeci, većinom Roma – 6.000,00 KM.
  14. Angelus, Udruga za roditelje djece s posebnim potrebama iz Domaljevca-Šamca koja djeci s poteškoćama u razvoju kontinuiranim radom želi osigurati ravnopravan položaj u društvu – 3.000,00 KM.
  15. Hope and Homes for Children koji radi na širem području Zenice i podržava djecu koja odrastaju bez roditeljske skrbi i omogućava im odrastanje u okruženju što sličnijem tradicionalnom porodičnom – 4,000 KM.
  16. Dnevni centar Gnijezdo za djecu u riziku u Karanovcu kraj Banja Luke radi na unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih te prevenciji nasilja kako bi se djeca u riziku osnažila da lakše prevazilaze teškoće i izazove – 4,000 KM.
  17. Udruženje Bosanski doktori za osobe sa invaliditetom je organizacija koja kroz servis personalne asistencije pruža podršku osobama sa teškim invaliditetom širom Bosne i Hercegovine – 4,000 KM
  18. Novi put iz Mostara radi na prevenciji i borbi protiv trgovine djecom i različitih nasilja u porodici, dječije pornografije i pedofilije – 3,000 KM

 

Organizacioni odbor se još jednom zahvaljuje svima na podršci!

Latest Posts

Raport

spot_img