Nedavno objavljeno

Upotreba i prednost eteričnog ulja limuna

Želite očistiti svoj organizam, ubrzati metabolizam, nahraniti kožu i naučiti neke nevjerovatne “uradi sam” recepte sa eteričnim uljima? Ako je tako, onda je eterično ulje limuna pravi izbor

Limun je najpoznatiji po svojoj sposobnosti čišćenja toksina iz bilo kog dijela tijela, te se u velikoj mjeri koristi za poticanje limfne drenaže, obnavljanje energije, čišćenje kože i kao sredstvo protiv insekata. Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu International Journal of Food Microbiology, od svih eteričnih ulja, ulje limuna možda je i najjače sredstvo protiv mikroba.

Višestruka upotreba

Prema drugoj studiji objavljenoj u mjesečniku Experimental Biology and Medicine, udisanje mirisa eteričnog ulja limuna unapređuje neurološku aktivnost koja potiče topljenje sala. Ulje limuna je jedno od “najesencijalnijih” eteričnih ulja koje je dobro imati pri ruci, te se može koristiti kao izbjeljivač za zube, osvježivač za veš, kao krema za celulit, za pranje lica, ali i kao sredstvo za pranje u domaćinstvu. Poznato je da ayurvedska medicina već 1.000 godina koristi limun i eterično ulje limuna za tretiranje širokog spektra zdravstvenih stanja. Koristi eteričnog ulja limuna za zdravlje naučno su dobro utemeljene.
Limun i njegovo eterično ulje koriste se i za smanjenje taloženja holesterola u krvnim sudovima i sprečavanje srčanih oboljenja!

10 načina upotrebe eteričnog ulja limuna

Pored ljekovitih svojstava, postoji duga lista korisnih svojstava limunovog ulja. U nastavku navodimo samo neke:
Veš: Ukoliko ostavite veš u mašini predugo, dodajte par kapi eteričnog ulja limuna kako ne bi poprimio onaj ružni miris.
Izbjeljivanje zuba: Pomiješajte eterično ulje limuna, sodu bikarbonu i kokosovo ulje, te tom smjesom ribajte zube 2 minute i potom isperite.
Čišćenje ruku: Ruke su vam masne od rada na autu ili biciklu, a obični sapun ne pomaže? Ne brinite! Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna u sapun i rukama vratite čistoću.
Prirodna dezinfekcija: Ne želite koristiti alkohol i izbjeljivač za dezinfekciju kuhinjskih površina i buđavog tuša? U boci sa raspršivačem pomiješajte 40 kapi eteričnog ulja limuna, 20 kapi eteričnog ulja čajevca i 475 ml čiste vode (može i malo bijelog sirćeta) i dobit ćete omiljeno sredstvo za klasično čišćenje.
Pranje lica: Eterično ulje limuna može poboljšati ten jer hrani kožu, čineći je mekom i gipkom. Možete napraviti prirodno sredstvo za čišćenje lica i sprečavanje akni od limunovog soka, sode bikarbone i meda.
Poliranje drveta i srebra: Krpa natopljena limunovim uljem pomaže u poliranju potamnjele srebrnine i nakita. Ovo ulje dobro je i za čišćenje drveta.
Uklanjanje ljepljivih naslaga: Limunovim uljem očistite i ljepljive naslage nastale od ljepljivih traka, žvaka i drugih guma.
Topljenje sala: Dvije kapi limunovog ulja u vodi tri puta dnevno može ubrzati metabolizam i smanjenje tjelesne težine.
Popravljanje raspoloženja: Raspršivanje eteričnog ulja limuna u vazduhu može podići raspoloženje i suzbiti depresiju.
Održavanje imuniteta: Limunovo ulje može potaknuti limfnu drenažu i pomoći u brzom prevazilaženju prehlade. Pomiješajte ga s kokosovim uljem i utrljajte na vrat.

U čemu je tajna?

Urađeno je 519 naučnih studija u vezi s eteričnim uljem limuna. Čini se da je tajna uspjeha ovog ulja u d-limonenu, moćnom antioksidansu koji suzbija rak. Neki izvještaji čak spekuliraju da ulje limuna sadrži do 70% d-limonena! Stoga ne čudi da nauka prilično brzo sustiže hiljadugodišnju ljekovitu upotrebu, te konačno potvrđuje mnoge od brojnih ayurvedskih primjena eteričnog ulja limuna.
Još jedna činjenica koju valja istaći jeste da se eterično ulje limuna dobiva hladnim prešanjem limunove kore, a ne unutrašnjeg ploda. U pogledu fitonutrijenata topivih u masti, kora limuna sadrži najviše hranjivih sastojaka.
Nedavno je objavljena studija koja je ocjenjivala kako aromaterapija limunom utiče na trudnice tokom napada mučnine i povraćanja. Iznenađujuće, u poređenju sa placebo grupom, kod 100 trudnica koje su bile obuhvaćene studijom, simptomi su se dramatično smanjili nakon samo dva dana. Nakon četiri dana u ovoj grupi su, u prosjeku, mučnina i povraćanje smanjeni za 33%.

Borba protiv depresije

U pogledu ljekovitih komponenti limunovog ulja, istraživači sa indijskog instituta CFTRI istraživali su ulogu geraniola, moćnog fitonutrijenta iz limuna, u borbi protiv dijabetičke neuropatije. Ustanovljeno je da geraniol znatno umanjuje oštećenje bedrenog živca. Interesantan nalaz osmosedmične studije je obnavljanje ćelijske funkcije, što ukazuje da redovna upotreba eteričnog ulja limuna može pomoći u reguliranju zaliha energije, te da ima ulogu u sprječavanju bolesti, nepravilnog rada srca i preuranjenog starenja.
Istraživači su također uočili da je nivo dopamina poboljšan, što pomaže u prevazilaženju ovisnosti i unapređuje raspoloženje za borbu protiv depresije.

Ne zaboravimo na čišćenje i zaštitu hrane. Studija koju je provelo američko Ministarstvo poljoprivrede otkrila je da dodavanje eteričnog ulja limuna u hranu istu štiti od ljudskih patogena poput ešerihije koli i salmonele. To je dodatni razlog zašto je korištenje eteričnog ulja limuna idealno za čišćenje domaćinstva.

I naposlijetku, danas je popularno i istraživanje i upotreba eteričnog ulja limuna za zdravlje kože. Koristi ovog ulja za kožu uključuju smanjenje akni, hranjenje oštećene kože i njenu hidrataciju. Koristite ga sa sodom bikarbonom i sirovim medom kao prirodno sredstvo za čišćenje lica iz kućne radinosti.


Koristi limunovog ulja

Prema ayurvedi, koristi limuna
su sljedeće:

  • Za čišćenje i pročišćavanje
  • U oralnoj higijeni, kao sredstvo protiv zadaha
  • Podstiče i poboljšava probavu
  • Efikasno gasi žeđ
  • Sredstvo protiv bolova i grčeva u stomaku
  • Za smirivanje kašlja
  • Smiruje želudac i mučnine
  • Sprečava lošu apsorpciju
  • Poboljšava probavu
  • Hrani kožu
  • Podstiče smanjenje tjelesne težine

Latest Posts

Raport

spot_img