Nedavno objavljeno

Metabolička dijeta

Znate li na koji način možete ubijediti vaš organizam da sagorijeva više kalorija? Korištenjem odgovarajuće hrane umjesto farmaceutskih propravaka

Već je svima jasno da je era takozvane junk food na izmaku. I to iz veoma očitih razloga: zdrava hrana (po mogućnosti kućne izrade) i uravnotežena ishrana glavni su aduti anti-aging medicine, kao i dugog i zdravog života. Uz to je i “estetski korektna”. Garantiraju to tri stotine naučnika iz cijelog svijeta, učesnika simpozija Who we are and what we eat, održanom na univerzitetu North Carolina i posvećenom nutrigenomici, koja proučava odnos hrane i genetike.

Metabolički profil

Najnovije oružje? Metabolička kuhinja, posljednja prehrambena tendencija koja pokušava pobijediti najslabije tačke jednog organizma, kao što su stres i upale, koristeći hranu kao lijek, i eliminarajući mnogobrojne loše navike. Osnovni cilj? Korigirati metabolički profil, često preinačen usljed djelovanja mješavine uticaja: sjedenje, preveliki unos kalorija, pogrešan odabir hrane. Koji je osnovni način demonstriranja ovih grešaka? Progresivno povećavanje obima struka u dobrostojećim društvima, dakle, veći stomak usljed dubokih naslaga masnoće. Estetski problem, naravno. Ali, iznad svega, i znak da postoji predispozicija za neke bolesti, kako su dokazali naučnici sa Washington University School of Medicine.

Masne naslage na stomaku indiciraju inzulinsku rezistenciju, te rizik od dijabetesa i infarkta. Otkriveno je da je venska krv iz stomaka bogata interleukinom 6, upalnim molekulom koji izaziva lučenje proteina po imenu C-reaktivni iz jetre, koji označava daljnje upale. Ali, ovakvo stanje (opasno, ako je dugotrajno), posredno je određeno nekim namirnicama, onim sa visokim glikemijskim indeksom, naprimjer.

OBAVEZNO VJEŽBATI Nakon 35 godine smanjuje se mršava tjelesna masa. Zato je vježbanje obavezno: ko ima čvrste mišiće brže sagorijeva kalorije, čak i u stanju mirovanja

Proučavan je i aparat za pronalaženje masnoće, nazvan Hippo-fat, mini magnetna rezonanca. Proći će još neko vrijeme do njegovog komercijaliziranja, ali metabolički profil može se odrediti i uz pomoć ljekara. Dovoljno je prikupiti parametre kao što su glikemija, inzulemija prije i poslije jela, lipidi, trigliceridi, dobar i loš holesterol, krvni pritisak, hormonalni status, dakle, vrijednosti svih elemenata koji se tiču navika i ishrane. Nakon toga će nutricionist preporučiti kako se dalje ponašati.

Ubrzajte metabolizam

Principi metaboličke dijete vrijede za sve one koji žele prevenirati bolesti, ali i one koji žele smanjiti obim struka. Amerikanac Mark Yaman, ljekar-guru i autor knjige Ultrametabolizam, preporučuje nekoliko savjeta.

Manje proteina Idealna doza proteina životinjskog porijekla (iz mesa, ribe, jaja, sira ili mliječnih proizvoda) je 0,8 g po kilogramu tjelesne težine dnevno (žena teška 60 kilograma može unijeti oko 50 g). Većina Evropljana približila se američkom prosjeku, konzumirajući od 1,2 do 1,6 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, što je pretjerana količina kako bi se ostalo u okvirima normalne tjelesne težine.

Interval training Od 35 godine počinje se gubiti mršava masa, zbog toga je teže održati tjelesnu težinu. Aktivni mišići, međutim, konzumiraju 70 posto više kalorija od masnih ćelija. Ne preostaje ništa drugo nego vježbati najmanje dvaput sedmično (po izboru: step, čučnjevi, dynamic yoga). Ali, idealna aktivnost za buđenje metabolizma je vježbanje u intervalima, tačnije: 30 minuta aerobnih aktivnosti različitih intenziteta, pet puta sedmično. Savjet za početnike: prvih pet minuta lagane šetnje, zatim 60 sekundi brzog hodanja, zatim 75 sekundi normalnim korakom i cijeli ciklus ponoviti pet puta. Nastaviti šetnju energičnim koracima, a posljednjih pet minuta usporavati. Garantirano se povećava potrošnja energije.

Prazne kalorije To su one koje nalazimo u rafiniranoj hrani i industrijskim proizvodima: od ulja do bijelog hljeba i zapakiranih slatkiša, koji tokom procesa prerade gube vitamine, minerale, oligoelemente, polifenole antioksidantnog i antiupalnog dejstva. Ono što ostane su ugljikohidrati i masnoća oslobođena hranjivih sastojaka. Jedite maslinovo ulje, integralni hljeb, povrće, mahunarke i integralne žitarice u zrnu.

Tjestenina Integralna i kuhana al dente (obrok sadrži 40-60 grama) ima mnogo niži glikemijski indeks od obične tjestenine i bijelog hljeba koji, jedemo li ih zajedno, odgovaraju količini od jedne kašike šećera dodane u konzervu koka-kole. Ostale namirnice s visokim glikemijskim indeksom su krompir, proizvodi od brašna, bijela glazirana riža, saharoza i fruktoza, prerađevine – i treba ograničiti njihovo konzumiranje. Jesti što više namirnica niskog glikemijskog indeksa: voće, povrće, mahunarke, sjemenke, integralne žitarice. Favoriziraju sporiju apsorpciju šećera i odgovarajuću proizvodnju inzulina.

Supervlakna Protiv sporog metabolizma odlična je raž: reducira nivo šećera, bogata je fitonutrijentima visoke biološke vrijednosti.

Više antioksidansa Oni koje treba unositi obilnije nalaze se u borovnicama, kupinama, grahu, karfiolu, suhim šljivama, malinama, jagodama, jabukama, ribizlama, trešnjama i orasima. Ukoliko vam je lakše uzmite neke od dodataka prehrani. Mark Yaman savjetuje kombinaciju A,E,C, D vitamina, kao i onih B grupe, uz kalcij, magnezij, cink, selen i omega 3, u dozama i kombinacijama po savjetu ljekara.

 

Latest Posts

Raport

spot_img