Nedavno objavljeno

Maya Sar

Kantautorica Maja Sarihodžić (39), poznatija pod umjetničkim imenom Maya Sar, vraća se na scenu nakon četverogodišnje pauze, i to pjesmom Hvala, koju je producirao i aranžirao njezin suprug Mahir Sarihodžić, dok režiju spota, koji je sniman u Indiji i na Islandu, i koji donosi dirljive životne priče ljudi iz cijelog svijeta, potpisuje Eldar Nurković

Priredila Mersiha Drinjaković
Foto Edvin Kalić

Publici ste poklonili pjesmu Hvala: na čemu ste zahvalni, odnosno, na čemu trebamo biti zahvalni?
– Na svemu, na dobrom i manje dobrom, jer nas sve to oblikuje kao ličnosti. Na zdravlju, porodici, ljubavi, ljudima koje volimo i koji nas vole, prilici da radimo ono što volimo. Zahvalna sam na životu! Na pjesmu me je inspirirao upravo osjećaj zahvalnosti koji prepoznajem u sebi, a kojeg vrlo često većina nas zaboravi njegovati. To je po meni temelj sretnog života, koji donosi mir i ispunjenje, nadu i vjeru. Hvala je jedna od najljepših i najmoćnijih riječi u našem jeziku.
Šta nam novo spremate?
– Radim na novom singlu, na pjesmama za moj sljedeći album. Također, uskoro će biti objavljen moj prvi DVD, s koncertne turneje “Live in Theatre”, i to s koncerta iz Narodnog pozorišta Sarajevo. Tome se posebno radujem, jer je u pitanju dvostruko izdanje – DVD i CD.
Kojem se muzičaru ili muzičarki divite?
– S naših prostora, to je svakako Arsen Dedić, a Stevie Wonder je neko ko je za mene najautentičniji u svom raskošnom talentu. Tu su još: Prince, Sting, Queen, pjevački virtuozi Mariah Carey, Whitney Houston, Gregory Porter, George Michael…
Koja vas osoba inspiriše?
– Svaki dobročinitelj, bilo da je slučajni prolaznik, dijete ili odrasla osoba. Volim dobronamjerne, skromne i iskrene ljude, koji ne rade dobra djela za publiku, nego iz iskrenih pobuda, i to mi je uvijek podsticaj da se sama korigujem i budem bolja.
Postoji li knjiga koja vam je promijenila pogled na svijet
– Jedna od dražih knjiga mi je Mali princ. Sva suština životnih previranja, razmišljanja, radosti, razočarenja, naivnosti, nadanja i suočavanja je u tom, naizgled laganom štivu.
Na šta najviše trošite novac?
– Na putovanja i na projekte koje radim.
Koje strahove u vama budi savremeni način života?
– Izostanak pristojnosti, privatnosti u svakom smislu, nedostatak empatije, poremećene moralne vrijednosti, hiperprodukcija, diletantizam.
Koja vam je najveća zabluda iz djetinjstva?
– Kada sam krenula u osnovnu školu, nakon prvog zimskog raspusta sam ostala razočarana saznanjem da sam još uvijek u prvom razredu. Moja logika je bila: jedno polugodište je prvi razred, sljedeće polugodište drugi razred. Danima sam pitala je li to sigurno tako, da se neko slučajno nije zabunio!?
Koji vas je film u zadnje vrijeme oduševio?
– Dokumentarac Life in 12 Bars, o fenomenu zvanom Eric Clapton, inače ekranizacija autobiografije, koja je sjajna, s autentičnim dokumentima.
Omiljeni glumac i glumica?
– Tom Hanks i Meryl Streep.
Kojih biste pet slavnih ličnosti voljeli pozvati na večeru?
– Nikolu Teslu, Mešu Selimovića, Fridu Kahlo, Frederica Chopina i Majku Terezu.
I šta biste im skuhali?
– Vjerovatno bi to bila prava bosanska kuhinja.
Kad biste mogli promijeniti bar jednu stvar na ovom svijetu, šta bi to bilo?
– Ne bi bilo gladi, koja je danas vodeći uzrok smrti u svijetu.
Šta vam se najviše sviđa u dobu u kome živimo?
– Mogućnost izbora, vrednovanje individualnosti, bez obzira na porijeklo ili profesiju. Takođe, samosvjesnost žena, koja je promijenjena iz korijena u odnosu na decenije prije.
Putovanje iz snova?
– Italia, sempre.

Gracija 394, 26.6.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img