Nedavno objavljeno

Maslinovo ulje je prirodni analgetik

Maslinovo ulje ima čudotvorna svojstva. Eliksir ljepote i zdravlja. Sve njegove blagodeti naučnici još uvijek otkrivaju. Ljekovitost maslinovog ulja potiče od velikog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa

Kako koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje može da se koristi za gotovo sva jela, poslastice i salate. Posebno se preporučuje osobama starijim od 50 godina, kao i onima koji imaju povišen krvni pritisak, anginu pektoris, probleme sa cirkulacijom krvi, povišen holestertol i trigliceride, masnu jetru, gastritis ili čir…
Naučne studije su pokazale da oboljeli od kardiovaskularnih bolesti, koji pređu na ovakvu ishranu 31% manje umiru od tih bolesti. Osobe koje imaju povišene masnoće u krvi (holesterol i trigliceride), s ovakvom ishranom brže ih normalizuju nego da koriste rigoroznu dijetu sa malo masnoća.


100 g zelenih malina:

kalorije 145
ugljeni hidrati 3,8 g
bjelančevine 1 g
masti 15,3 g
vitamin E 3,8 mg
vitamin B3 0,2 mg
kalcij 52 mg
željezo 0,5 mg
magnezij 11 mg
fosfor 4 mg


Smanjuje bol

Otkriveno je da ibuprofen i EVOO (Extra Virgin Olive Oil) imaju iste antiinflamatorne osobine i pored toga što su supstance koje ih sačinjavaju potpuno različite. Polifenoli u njima (vrsta antioksidansa) djeluju na iste receptore u zadnjem dijelu grla, tako da se dešava da ljudi imaju osjećaj golicanja dok gutaju maslinovo ulje.


Smanjuje holesterol

Maslinovo ulje utiče na smanjenje ukupnog holesterola i poboljšava odnos LDL i HDL holesterola, tako što dovodi do povišenja zaštitničkog “dobrog “ holesterola (HDL), a snižava “loš” holesterol (LDL).


Smanjuje mogućnost dobijanja kancera

Maslinovo ulje visokim sadržajem antioksidanasa, prije svega vitamina E i fenola, smanjuje rizik obolijevanja od raka crijeva i karcinoma dojke. Kod žena koje uzimaju maslinovo ulje postoji 45% manji rizik da dobiju rak dojke.


ZANIMLJIVOSTI

Na Mediteranu je maslina uvijek smatrana darom bogova. Stari Grci i Rimljani su je smatrali simbolom besmrtnosti. U Bibliji se na 140 mjesta pominju maslina ili maslinovo ulje. Po grčkoj mitologiji grad Atina je nazvan po boginji Paladi Ateni, boginji mira i slobode, jer je ona dala gradu drvo “čije ulje daje svjetlost, leči rane, izuzetna je hrana, izvanrednog ukusa i energije”.


UTIČE NA LJEPOTU KOŽE I KOSE

Koristi se kao važan sastojak kozmetičkih preparata, namijenjenih za zaštitu od sunca, njegu suhe kože, uklanjanje posljedica opekotina i ožiljaka. Ulje masline koroneiki ima najveći sadržaj polifenola, koji su korisni i u tretmanima za uljepšavanje kože i kose.
Savremena medicina priznaje antimikrobno dejstvo oleuropeina kod infekcija i apcesa zuba i zubnog mesa. Povoljan efekat ima i kod gljivičnih infekcija kože i noktiju. Najnovija istraživanje su pokazala da maslina pomaže u liječenju nedovoljne erekcije.


Smanjuje rizik od dijabetesa

Maslinovo ulje smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa i odlaže pojavu komplikacija kod inzulin zavisnog dijabetisa.


Crne ili zelene masline

Crne imaju više ulja od zelenih, pa su samim tim i kaloričnije. Također, crne konzervirane masline u procesu prerade gube neka bitna svojstva, zato je uvijek bolje jesti zelene. Masline na mjerenje sadrže više soli od onih u tegli, što nije zdravo. Sto grama zelenih maslina sadrži 145 kalorija koje možete sagorjeti za 40 minuta hodanja, 12 minuta plivanja ili 22 minuta vožnje biciklom.


Povoljno utiče na organe za varenje

Pomaže kod gastritisa i čira. Poboljšava lučenje žuči i pankreasnih enzima, pa sprečava pojavu kamena u žučnim putevima. Sprečava masnu degeneraciju jetre (steatoza). Utiče na ravnomjernu raspodjelu i gubitak masnih naslaga.


 SAVJET

Kvalitetno maslinovo ulje ima blago gorkast ukus i miriše na travu i voće. Ako ima težak, neprijatan miris znači da je užeglo i ne bi ga trebalo koristiti. Čuva se na tamnom i hladnom mjestu, ali ne ispod nule, jer mrzne. Najkvalitetnije je ulje dobijeno iz prvog, hladnog cijeđenja cijelih maslina. Ono sadrži manje od 1% slobodnih masnih kiselina.

Latest Posts

Raport

spot_img