Kabulski pilav

POTREBNO (za 4 osobe):
500 g janjetine,
povrće za supu po želji,
1 kašičica kumina,
400 g riže dugog zrna,
50 g šećera,
so,
biber;

za dekoraciju:
2 kašike ulja,
po 200 g mrkve i grožđica,
100 g oguljenih narezanih badema ili pistacija

PRIPREMA: Janjetinu i povrće za supu stavite da se kuha u kipuću vodu. Posolite i pobiberite po želji. Kuhajte dok meso ne omekša, a zatim meso izvaditi i supu sačuvajte. Rižu skuhajte do pola u posoljenoj vodi zatim procijedite, pospite kuminom i ostavite da se ohladi. Šećer karamelizirajte, maknite s vatre i zalijte s oko 150 ml supe. Ovom mješavinom prelijte rižu, promiješajte, dodajte još 150 ml supe i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne bude potpuno skuhana. Mrkvu ogulite i narežite na 5 cm duge i tanke štapiće. Na zagrijanom ulju prepecite štapiće mrkve, dodajte oprane grožđice i pecite još 3-5 minuta. Na kraju dodajte bademe. Kuhano meso narežite na četiri komada (za svaki tanjir po komad). Po mesu rasporedite rižu u obliku brdašca, a zatim pospite pripremljenom mrkvom, bademima i grožđicama.