Nedavno objavljeno

Zašto nikad nikom ne trebate govoriti “opusti se”

Savjetovanje nekome kako da se opusti obično ima kontraproduktivan efekat; ovo je tekst o tome kako da ih oslobodite stresa bez naredbi i savjeta

Ovo je pravi paradoks: kad je neko pod stresom, najneučinkovitije i možda najuznemirujuće riječi koje mu možete uputiti su: “Opusti se”. Ovaj savjet ima suprotan učinak na većinu ljudi. Oni koji na taj način žele pomoći kolegama, podređenim ili članovima porodice sigurno imaju dobre namjere, ali bolje je oduprijeti se iskušenju da udijelite ovakav savjet osobama u delikatnom emotivnom stanju i pokušajte drugačiju strategiju.
Ako ste, pak, vi osoba koja prima savjet ili instrukciju o opuštanju, postoje mjere koje možete poduzeti kako vam to ne bi dodatno podizalo pritisak.
Opuštanje po naredbi je psihološki neizvodiv poduhvat, posebno ako “tijelo proživljava akutni stres”, kaže američka profesorica Wendy Mendes, ekspertica za emotivne procese koja se bavi istraživanjem stresa. Kada tijelo burno reagira na stres, povratak u opušteno stanje može potrajati od 20 do 60 minuta, kaže ona.

Druge studije pokazuju da pokušaji skrivanja i “guranja emocija pod tepih”, nazvani “emotivna potiskivanja”, obično imaju efekat bumeranga. Kad nekom kažete da sakrije svoje osjećaje i da se smiri, zapravo ti osjećaji “cure” na sve strane, objašnjava profesorica Mendes.
Ako vam neko blizak i drag daje savjet o opuštanju, to može da utiče na kraće vrijeme smirivanja. Ako ste izloženi kritici jer pokazujete znakove stresa, napravite pauzu i duboko udahnite prije nego odgovorite. Pokušajte da takve kritike ne shvatite lično.
Predahnite na trenutak pred “unutrašnjim ogledalom”, ali i zapitajte kolege oko sebe, kako bi u potpunosti sagledali situaciju, da li vaš način rada može izazivati stres drugima. Ako utvrdite da je to slučaj, zahvalite na odgovorima, pokušajte smanjiti stres vježbama, učestalijim pauzama, dubokim disanjem i drugim tehnikama opuštanja. Kako biste pomogli nekome pod stresom, primite k znanju njegove ili njene emocije i to riječima: “Izgleda da imaš težak dan.” Pokažite suosjećajnost i otvoreno pitajte: “Reci mi šta se dešava”, kako biste toj osobi dali priliku da govori o svojim osjećajima. Možete također dati do znanja da je to bilo stresno vrijeme za sve vas u okruženju, govoreći: “I drugi osjećaju pritisak, hajde da to riješimo kao grupa”. Ako se rasprava usija, predložite pauzu za šetnju, kafu ili ručak.
Njujorški zubar Glenn Chiarello, sa preko 30 godina iskustva, kaže da svojim pacijentima nikad ne govori da se opuste, čak niti onim najnervoznijim. “Umjesto toga, postajem radoznao. Postavljam razna pitanja tipa: Kako se osjećate zbog ovoga što ćemo danas uraditi. Mnogi moji pacijenti počinju razgovarati i, što je krajnji cilj tih pitanja, opuštaju se.”

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img