Nedavno objavljeno

Ishranom do zdravih očiju

Za određene namirnice je dokazano da pozitivno utiču na zdravlje očiju, te stvaraju pretpostavke za dobar vid, čak i u poznijoj dobi

Starenjem, mnogim osobama počinje slabiti vid, gube fokus, a kod nekih čak dolazi i do degeneracije do te mjere da pogled na svijet, čak i uz pomoć naočala, postaje veoma otežan. Najjednostavniji i najbolji način zaštite čula vida je konzumiranje određenih namirnica, za koje je dokazano da pozitivno utiču na zdravlje očiju, te stvaraju pretpostavke za dobar vid, čak i u poznijoj dobi.
Borovnice sadrže antioksidanse koji znatno poboljšavaju vid. Istraživanje sprovedeno u Italiji pokazalo je da je mješavina antioksidansa i vitamina E zaustavila razvoj katarakte kod čak 95% ispitanika kod kojih je ovo oboljenje bilo u početnoj fazi.
Kupina, brusnica, grožđe, malina i divlja trešnja su bobičasto voće koje ima sličan učinak. Karotenoidi koji se nalaze u mrkvi sprečavaju pojavu katarakte, kao i raka očiju, ali i određenih kardiovaskularnih oboljenja.

Luk, kurkuma, špinat

Također, luk je odlična namirnica koju treba konzumirati ukoliko se želi poboljšati zdravlje očiju. Bogat je izvor kvercetina, sastojka za koji su istraživanja pokazala da je odličan u borbi protiv katarakte kod dijabetičara. Pošto se najveći dio kvercetina nalazi u kori luka, najbolje je taj njegov dio kuhati tokom pripreme svakodnevnih jela.
Kao i kod brojnih drugih oboljenja, kurkuma se pokazala djelotvornom i kod problema s očima. Istraživanja su pokazala da kurkuma čuva ćelije u mrežnici oka od propadanja. Poznata je po svom antiupalnom dejstvu, a sadrži velike količine karotenoida i vitamina C. Osim toga, bogata je i vitaminom E, kao i još nekim antioksidantima.
I na kraju, špinat će vam obezbijediti velike količine luteina, za koji se zna da vid održava dobrim, te sprečava pojavu drugih očnih oboljenja. Ovo zeleno povrće također je bogato karotenoidima, te pomaže u borbi protiv pojave raka.

Latest Posts

Raport

spot_img