Nedavno objavljeno

Kako izbjeći nadutost?

Prejedanje, brzo jedenje, konzumiranje masne hrane, funkcionalni poremećaji crijeva – sve to može dovesti do nadimanja stomaka, neugodne pojave koju možete spriječiti pravilnom ishranom

Priredila Elma Tahirović

Posljednji dani ljeta idealni su za uživanje u koktelima, uz još tople zrake sunca, a posebno ako im dodate i neodoljive sladolede. Raj na zemlji. Međutim, loša vijest je da sve to može dovesti i do problema s nadutosti. Promjene u rutini od koje odstupate tokom ljeta i odmora, preveliki entuzijazam na roštiljskom druženju, te samo jedna čaša vina više mogu dovesti do toga da se vaš stomak više grči nego što funkcionalno radi.
Prvo, nadut stomak nije nešto čega se treba stidjeti, jer je učestalija pojava nego što mislite. Kako tvrdi doktorica Sarah Brewer, nutricionistkinja u zdravstvenoj organizaciji Healthspan, uzrok nadutosti može biti: prejedanje, brzo jedenje, konzumiranje masne hrane, potom funkcionalni poremećaji crijeva (primjerice smanjena proizvodnja želučane kiseline i enzima, žuči ili sokova pankreasa, do čega može doći tokom stresnih perioda), te stanja poput sindroma iritabilnog crijeva. “Nadutost se također može povećati prije menstruacije”, kaže dr. Brewer te navodi kako se žene mnogo češće žale na simptome nadutosti nego muškarci.
Dobra vijest je da tako ne mora biti. Eksperti smatraju da je potrebno tek nekoliko trikova koje bi ste trebali uvrstiti u svakodnevni režim ishrane i fizičke aktivnosti. Ali, prije toga, važno je naglasiti jednu stvar: koja je razlika između bola u stomaku i nadutosti?
Važno je razlikovati nadutost uzrokovanu prejedanjem ili neadekvatnom ishranom, od one koja zahtijeva ozbiljniju zdravstvenu brigu. “Bol u stomaku termin je koji se često odnosi na grčeve ili tupi bol u abdomenu. Najčešće traje kratko i nije ozbiljan,” pojašnjavaju u britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) te dodaju: “Ozbiljan abdominalni bol uzrokuje veću zabrinutost. Ukoliko počne iznenada, treba se tretirati kao hitan medicinski slučaj, posebno ukoliko je bol koncentriran u određenoj regiji.”
Ukoliko redovno imate nadut stomak, a to je propraćeno bolom trebate potražiti medicinsku pomoć, kako biste spriječili nešto ozbiljnije. Međutim, ukoliko se radi o nadutosti uzrokovanoj neurednim načinom ishrane, evo nekoliko prijedloga kako da je se riješite.

Sjemenke komorača

Možda jesu male, ali su moćne. Možete ih dodati kuhanim jelima, žvakati ili prokuhati u vodi, te piti kao čaj. “Sjemenke komorača potentna su pomoć pri varenju hrane”, kaže nutricionistička terapeutkinja Jennie Gough. “Ove sjemenke sadrže jedinjenje koje opušta mišiće digestivnog trakta, te suzbijaju gasove, nadutost i otečen stomak, kao i grčeve.” Niste ljubitelj njihovog ukusa? “Probajte đumbir ili mentu”, sugerira Gough.

Prebiotici i probiotici

Uzrok nadutosti može biti disbalans crijevnih bakterija. Popravite situaciju konzumiranjem prebiotičkih i probiotičkih namirnica. “Jogurt koji sadrži žive kulture, poput probiotičkih bakterija Lactobacillus Acidophilus i bifidobakterija može pomoći dobrim bakterijama u crijevima, koje su esencijalne za zdrav digestivni sistem”, kaže Gough.

Artičoka

Znamo da nije riječ o povrću koje se redovno nalazi na trpezi, ali njegova konzumacija definitivno bi mogla imati pozitivan učinak na vaš naduti stomak.

Supa od iskuhanih kostiju

Želite li se riješiti nadutosti, supe od iskuhanih kostiju mogu biti rješenje za vas. “One mogu oporaviti zidove crijeva”, tvrdi nutricionistica Amanda Hamilton. Šta to znači? “Hasta la vista, nadutom stomaku”.

Ananas i papaja

Dajte egzotičan ukus smutijima i užini, tako što ćete uobičajenu jabuku ili bobičasto voće zamijeniti ananasom i papajom. “Ovo voće sadrži prirodne digestivne enzime (bromelain i papain), koji tijelu pomažu da razgradi hranu i smanji gasove, nadutost i otečenost stomaka”, kaže Gough.

Kuhajte s peršunom

“Vaš naduti stomak može biti posljedica velikog unosa natrija, koji zadržava vodu”, kaže Gough. Riješite je se tako što ćete jelima dodavati peršun, prirodni diuretik, a također možete i šparogu dodati jajima za doručak.

Jedite sporije

Uživajte u pauzi za ručak, te se opustite za stolom tokom večere. Jedan od najefektivnijih načina da se riješite nadutosti je da jedete sporije i adekvatno žvaćete hranu, savjetuje nutricionistička terapeutkinja Henrietta Norton iz Wild Nutritiona.

Voda i vlakna

“Crijeva bi se trebala prazniti svaki dan – ili bar svaki drugi dan,” kaže Hamilton. “U suprotnom, hrana bi mogla početi fermentirati u crijevima, ispuštajući gasove, koji uzrokuju nadutost.” Znate li šta trebate uraditi? “Popijte 1.5 – 2 litra vode dnevno i što više konzumirajte nerastvorljivih vlakana,” savjetuje Hamilton.

Kuhajte više

Odavno se vodi debata – da li voće i povrće trebate kuhati ili jesti sirove, kako biste povećali njihovu hranjivu vrijednost? Kad je nadimanje u putanju, kuhana hrana je bolja. “Odredjeno voće i povrće bogato vlaknima može stvoriti nelagodu u crijevima,” kaže Gough. “Kuhanje će rastvoriti neke od vlakana, što će vašem organizmu olakšati varenje – te ćete se manje nadimati.”

Radite jogu

Nutricionistička terapeutkinja, instruktorica joge i autorica knjige The De-Stress Effect Charlotte Watts preporučuje jogu kao prirodnu pomoć varenju i olakšavanju kod nadutosti.

Ne kuhajte mahunarke

Ovo i nije iznenađenje – ali, jeste li se ikada zapitali zašto grah, leća i grašak izazivaju nadutost stomaka? “Oni su jedan od najboljih primjera namirnica koje izazivaju nadutost”, kaže Gough. “Naime, one sadrže oligosaharide, koje naši digestivni enzimi ne mogu u potpunosti razgraditi, pa se bakterije u našim crijevima njime hrane i, kao rezultat, proizvode gasove”.

Bez gaziranih pića

Ima smisla, zar ne: ispijanje gasa rezultira gasom. Ali, kada neka od tih pića imaju tako dobar ukus, moramo vam oprostiti i ako zgriješite. Međutim, vaš stomak neće.

Izbjegavajte prerađeno meso

Imajte na umu da biljna ishrana može pomoći i riješiti vas nadutosti. Hamilton smatra da vrsta masnoće u prerađenom mesu čak može smanjiti nivo dobrih bakterija u vašim crijevima, istovremeno povećavajući nivo patogenih bakterija. Pokušajte prvo s jednostavnijim vegetarijanskim i veganskim receptima.

Stres

Da li ste iskusili visok nivo emocionalnog stresa? Nutricionistica Jenna Hope kaže kako stres može uticati na bakterije u crijevima, što dovodi do nadutosti. “Sve više slušamo o povezanosti između crijeva i mozga. Visok nivo emocionalnog stresa može stimulirati primjene u enteričkom (unutrašnjem) nervnom sistemu koji igra ulogu u probavljanju hrane, te funkcionalnosti crijeva, ali može izazvati i nadimanje i višak gasa u crijevima.”

Latest Posts

Raport

spot_img