Nedavno objavljeno

Gulab jamun

Mnogi iftar jedva čekaju baš zbog njegove završnice, deserta. Kako biste unijeli raznolikost u vaše uobičajene iftarske delicije nudimo vam nekoliko recepata iz drugih zemalja, koji će oduševiti postače, a i one koji im se pridruže

POTREBNO:
Za tijesto:
270 g mlijeka u prahu,
60 g glatkog brašna,
kašičica kardamoma,
4 g praška za pecivo,
50 g putera,
80 ml mlijeka;
za sirup:
300 g šećera,
500 ml vode,
3 kašičice ekstrakta badema (ili sok jedne narandže),
kašičica kardamoma,
sok od pola limuna

PRIPREMA: Mlijeko u prahu, brašno, kardamom i prašak za pecivo promiješajte. Puter otopite, a mlijeko ugrijte. Otopljeni puter dodajte u suhe sastojke i lagano promiješajte. Toplo mlijeko dodajite malo pomalo smjesi te umijesite tijesto.
Nije ga potrebno dugo miješati, samo dok ne formirate mekanu i malo ljepljivu kuglu. Odmah napraviti kuglice i ostavite ih sa strane. Za sirup pomiješajte sve sastojke u jednom loncu i stavite na laganu vatru. Kuhajte cca 15-20 minuta dok voda ne ispari. Zagrijte ulje na srednjoj vatri pa smanjite na minimum. Dodajte kuglice i pecite dok potpuno ne posmeđe. Kuglice prebacite u lonac sa sirupom i ostavite da upiju sirup otprilike 30 minuta. Povremeno ih okrenite na drugu stranu. Poslužite uz nasjeckane bademe ili pistacije, a možete i uz sladoled od vanilije.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img