Nedavno objavljeno

Znate li ko su panseksualci?

Među prvim slavnim osobama koje su priznale seksualnu orijentaciju koja podrazumijeva privlačnost prema osobama bez obzira na njihov spol ili rodni identitet, bila je pjevačica Miley Cyrus

Kada je u septembru prošle godine, na dodjeli Video Music Awards, 23-godišnja pjevačica Miley Cyrus rekla da je panseksualka, pokrenula je pravu malu revoluciju na internetu, gdje su mnogi bilježili svoje životne priče kroz prizmu panseksualnosti. Panseksualnost ili omniseksualnost je termin kojim se označava seksualna i emocionalna privlačnost prema osobama bez obzira kojeg su spola ili rodnog identiteta. Mnogi bi odmah požurili kazati kako je to onda biseksualnost, ali panseksualce privlače i spolno binarne osobe i transrodne osobe. Uprošteno, panseksualce privlače žene, muškarci, homoseksualci, lezbijke i transrodne osobe. Prefiks “pan” vodi porijeklo iz antičkog grčkog termina koji znači “sve”. Panseksualci sebe nazivaju spolno slijepim, odnosno spol im je nebitan u odlučivanju ko im je privlačan ili ne. Panseksualnost može značiti i privlačnost prema osobnosti osobe više nego fizičkom izgledu ili spolu. Ideja panseksualnosti namjerno odbacuje činjenicu da postoje samo dva spola, zato jer su panseksualci otvoreni za veze s osobama koje se ne identificiraju niti kao žena niti kao muškarac.

U otkrivanju svoje panseksualnosti zasad prednjače žene: Mary Gonzalez, Dreya Weber, Nayland Blake, Angel Haze i Miley Cyrus

Davne 1917. godine, ovaj je termin prvi upotrijebio Sigmund Freud, postavivši definiciju da “seksualni instinkt igra primarnu ulogu u ljudskoj mentalnoj i fizičkoj aktivnosti”. Kada stručnjaci prave razliku između pojmova biseksualnosti i panseksualnosti, obično su panseksualci u odnosu na biseskualce “ljestvicu iznad”. 

Seksualnost je spektar

Uz već pomenutu Miley Cyrus, svoju panseksualnost su objelodanili: reperica Angel Haze, političarka Mary Gonzalez, TV lice i LGBTQ aktivistica Jazz Jennings, američka blogerica Laci Green, glumica Dreya Weber, te umjetnik Nyland Blake. Lako je pomiješati panseksualce s promiskuitetnim osobama, ali to bi bilo pogrešno. “Čak i da jesam poligamna i promiskuitetna, to više govori o osobi koja mi dodjeljuje taj naziv nego o meni. Činjenica da panseksualce privlače svi tipovi ljudi, ne znači da nas privlače SVI ljudi”, kaže Farhana Khan, kolumnistica britanskog Independenta: “Panseksualnost je nešto što sam oduvijek znala o sebi. Još od mladosti su me privlačili ljudi, ne muškarci ili žene, ali nisam imala načina da to sebi objasnim.”
Farhana Khan kaže da su joj “omiljeni” kritičari oni koji kažu da su panseksualci “zbunjeni”. “Seksualnost je spektar i postoji mnogo opcija između homoseksualnosti i heteroseksualnosti”, obrazlaže kolumnistica Independenta, te dodaje da nije u pitanju nikakvo pomodarstvo niti trend. “Prije par godina se nisam izjašnjavala kao panseksualka jer nisam znala da postoji ta riječ.”

Gracija 287, 8.4.2016.

Latest Posts

Raport

spot_img